Het vergoeden van anticonceptie is volgens de Nederlandse rechtbanken niet nodig 
Het vergoeden van anticonceptie is volgens de Nederlandse rechtbanken niet nodig 

Het vergoeden van anticonceptie is volgens de Nederlandse rechtbanken niet nodig 

ZWOLLE-Vijf maatschappelijke organisaties waaronder Bureau Clara  Wichmann en De Goede Zaak zijn in hoger beroep gegaan na het besluit van de Nederlandse Rechtbank om anticonceptie niet kosteloos ter beschikking te stellen. Het verzet was echter tevergeefs, want het Gerechtshof in Den Haag heeft 12 september hetzelfde besluit genomen als eerdere rechtbanken in oktober 2021. 

Vanaf 2011 wordt alleen nog anticonceptie voor minderjarige vrouwen vergoed door hun zorgverzekering. Wanneer vrouwen tussen de 18 en 21 jaar gebruik maken van anticonceptie worden deze kosten verrekend met hun eigen risico. Vrouwen boven de 21 draaien helemaal zelf op voor de kosten. Omdat de kosten in de meeste gevallen alleen door de vrouw worden vergoed vinden organisaties zoals het Humanistisch Verbond en de Nederlandse Vrouwen Raad dit een ongelijke verdeling.  

Eline Peters, persvoorlichter van De Goede Zaak, zegt hierover; ‘Er is keer op keer aangetoond dat het draagvlak in de samenleving voor gratis anticonceptie groot is. Al ruim twee jaar geleden begonnen we met een petitie met ruim 55.000 medestanders en er zijn al eerdere moties in de Kamer met een meerderheid aangenomen.’ 

Volgens de rechter is het niet de verantwoordelijkheid van de Staat om deze kosten te dekken. Ook ziet de rechter geen verantwoordelijkheid voor de Nederlandse Staat in een ‘eventueel indirect onderscheid’. De drie linkse partijen GroenLinks, PvdA en SP zijn van plan hier werk van te maken. Attje Kuiken, politiek leider van de PvdA, zegt hierover; “Elke vrouw moet zeker kunnen zijn van goede anticonceptie en anticonceptie die bij haar past. Het is niet eerlijk om de kosten daarvan alleen bij de vrouw te leggen.” 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *