Blauwtong heerst onder schaapskuddes op de Veluwe
Blauwtong heerst onder schaapskuddes op de Veluwe

Blauwtong heerst onder schaapskuddes op de Veluwe

Op de Veluwe is op verschillende plekken blauwtong aangetroffen onder schapen, een ziekte die verspreid wordt door de knut, een muggensoort. Blauwtong is niet schadelijk voor de mens. Echter voor schapen is het dodelijk en ook runderen kunnen mildere symptomen krijgen als koorts en ontstekingen.  

Bij schaapskudde Elspeter Heide zijn drie schapen besmet met het virus. Volgens woordvoerder Ron de Bruijn kunnen ze er nu nog niets mee doen behalve de zieke dieren goed te verzorgen. De Bruijn: “De knutten die het virus verspreiden gaan weer dood als het vriest, er zijn er nu meer omdat het uiteindelijk warmer wordt. Er is drie jaar geleden ook een epidemie geweest, toen was er een vaccin, maar voor deze variant is die er nog niet.”

Het virus kan in principe niet zonder tussenkomst van een knut worden overgebracht tussen schapen. De knut is een kleine bloedzuigende mug die niet schadelijk is voor de mens. Ze leven bij warmere temperaturen maar verdwijnen snel bij vorst. Getroffen bedrijven met besmette dieren mogen volgens de NVWA (tijdelijk) geen vee meer afvoeren. Er zijn nog geen algehele vervoersbeperkingen voor alle bedrijven in Nederland. Voor schapenhouders is er een meldplicht als ze vermoeden dat hun dieren besmet zijn met blauwtong.  

Schaapskudde Elspeter Heide geeft aan dat er helaas wel één schaap is overleden aan de gevolgen van blauwtong. “De schapen kunnen er wel van herstellen. De zieken plaatsen we uit de kudde, we geven ze genoeg voer en houden ze goed bij,” aldus de Bruijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *