Gezond eten is moeilijk door de bewerkte producten in de supermarkt
Gezond eten is moeilijk door de bewerkte producten in de supermarkt

Gezond eten is moeilijk door de bewerkte producten in de supermarkt

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat ruim 1 op de 3 volwassenen gezonder wil eten. Volgens diëtiste Moniek Westerman (63) is dit lastig te bereiken door het enorme aanbod van bewerkte producten in de supermarkt. ‘’Bewerkt eten is 80 procent van alles wat de supermarkt te koop heeft, dat is vrij radicaal.’’

Het bewerkte eten zorgt voor een gevoel waardoor je alleen nog maar meer wilt. Hierdoor is er een grotere kans op overgewicht en vervet lever wat weer kan zorgen voor moeheid. ‘’De meeste mensen kunnen gewoon heel slecht tegen bewerkt eten.’’, aldus Westerman.

Maar nu zelfs de populaire ‘vegan’ snacks veel bewerking blijken te hebben, is het moeilijk bewerkt eten te ontwijken. Westerman stelt dat het goedkoop, makkelijk en verleidelijk is om dat soort eten in je winkelmandje te stoppen.  

Voor de industriële revolutie in 1850, at iedereen onbewerkte goederen. Dit houdt alles in wat geen etiket nodig heeft, zoals groente, fruit, wit zuivel, graan, noten en peulvruchten. Westerman noemt dit dieet de gezondste manier van leven.

Wij zijn sinds 1850 gewend geworden aan bewerkt eten, kijk maar naar brood dat van graan komt. Maar juist hierdoor zijn er veel (soms ongemerkte) consequenties.

Westermans advies is dus; als je gezonder wil eten moet je bewust letten op wat je koopt in de supermarkt. Het liefst onbewerkte producten, ook al kan het even tijd kosten om eraan te wennen.

Gemaakt door Mikhail Nilov

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *