Uitwonende studenten kritisch op basisbeurs
Uitwonende studenten kritisch op basisbeurs

Uitwonende studenten kritisch op basisbeurs

Sinds dit jaar is de basisbeurs weer teruggekomen voor studenten. Hier zijn de meeste studenten erg blij mee, maar de uitwonende studenten hebben nog wel kritiek. Volgens hen zijn de bedragen niet hoog genoeg door de inflatie.

De uitwonende student krijgt sinds september 439,20 binnen van DUO. Veel van de uitwonende studenten komen alsnog tekort. Uit het Nibud studentenonderzoek bleek dat de maandelijkse kosten 1031 euro was. Dit bedraagt de huur van hun kamer, studieboeken, boodschappen en kleding. Door de inflatie zijn de kosten ook gestegen en tipt de beurs niet meer aan de realiteit. Ook de gestegen energie kosten spelen een grote rol.

Door al deze factoren hebben de meeste studenten nog steeds hulp nodig van hun ouders om rond te komen. Als de ouders niet de capaciteiten hebben om hun kind te helpen, kan de student een aanvullende beurs aanvragen of lenen. Dus alleen met de basisbeurs redden de meeste studenten het nog niet.

‘’De landelijke studenten vereniging heeft zich met de #nietmijnschuld-campagne, erg ingezet afgelopen jaren om de basisbeurs weer terug te laten komen’’. Zegt Leo van Marrewijk, journalist bij het AD.

DUO verwachtte rond de 435.000 aanvragen van de basisbeurs, dit waren er uiteindelijk 444.000. De verwachtingen van DUO werden dus erg overtroffen. Dit kan komen door meer beginnende studenten of dat de regels voor het krijgen van een basisbeurs zijn versoepeld voor studenten uit andere Europese landen.

Eigen foto – Hogeschool Windesheim Zwolle

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *