Vaderschapsverlof zorgt voor meer gelijkheid
Vaderschapsverlof zorgt voor meer gelijkheid

Vaderschapsverlof zorgt voor meer gelijkheid

Uit een ANP expert quote van Auke Bijnsdorp, managing partner van ‘Top of Minds’, blijkt dat vaderschapsverlof voor meer gelijkheid thuis en op de werkvloer zorgt. Hoewel vaderschapsverlof in 2020 is verlengd in Nederland, wordt dit volgens Bijnsdorp nog niet genoeg gestimuleerd vanuit de werkgevers.

Iedereen wil een carrière voor zichzelf maken. ‘’Het is een wedstrijd’’, zegt Bijnsdorp. Maar door het noodgedwongen zwangerschapsverlof die vrouwen nemen lopen ze achter en kunnen ze die wedstrijd niet winnen. Ze moeten hun carrière op stop zetten. Wanneer vaderschapsverlof is gerealiseerd wordt die ongelijkheid rechtgetrokken, aangezien dan moeders én vaders een tijd lang hun werk missen.

Daarnaast zegt Bijnsdorp dat het kind op deze manier gewend raakt aan de vader thuis. Traditionele beelden, zoals de moeder thuis en de vader aan het werk, worden doorbroken. De vader raakt vanaf het begin meer gewend aan het zorgen voor zijn kind.

Waarom mannen soms zelf niet om vaderschapsverlof vragen ligt volgens Bijnsdorp aan verschillende factoren. Vaders kunnen het gevoel krijgen alsof ze hun baas en collega’s in de steek laten. Ook kan het zijn dat ze niet willen dat hun werk zonder hun doorgaat. Daarnaast willen sommige mannen niet hun dagelijkse leven vervangen met het 24/7 verzorgen van een baby.

De vanzelfsprekendheid van vaderschapsverlof duurt waarschijnlijk nog wel even. ‘’Het is een kwestie van gewenning, voor werkgevers en werknemers.’’, zegt Bijnsdorp. ‘’Mannen voelen zich bezwaard om het te vragen: als de werkgever het verlof actief stimuleert verlaag je die drempel enorm.’’

Gemaakt door Anna Shvets

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *