Digitale meldplicht biedt oplossingen  
Digitale meldplicht biedt oplossingen  

Digitale meldplicht biedt oplossingen  

De gemeenten Utrecht, Rotterdam en Leeuwarden experimenteren met een digitale meldplicht voor voetbalsupporters met een gebiedsverbod. Dit zou oplossingen kunnen bieden wat betreft naleving van gebiedsverboden. In plaats van op een politiebureau zouden hooligans met de straf zich digitaal kunnen melden. “De Mini-ID heeft zeker meerwaarde, maar het is nog niet het gouden ei”, zegt Martine Braam van de KNVB. 

De nieuwe Mini-ID zou de fysieke meldplicht kunnen vervangen, deze straf wordt nauwelijks opgelegd omdat het veel politiepersoneel kost. Het draagbare kastje kan tijdens een voetbalwedstrijd om een vingerafdruk vragen, vervolgens stuurt de Mini-ID de huidige locatie door. Er kan zo kan gekeken worden of mensen met een gebiedsverbod zich hieraan houden.  

“Een stadionverbod handhaven is lastig. Clubs willen het wel alleen er komen in korte tijd veel mensen het stadion in.” Door het nieuwe kastje zouden clubs zich minder zorgen hoeven te maken dat hooligans met een stadionverbod toch binnen zijn gekomen. 

Het experiment zal beginnen door tien vrijwilligers een kastje mee te geven, als dit naar behoren werkt zal het kastje uitgeprobeerd worden bij tien voetbalhooligans met een gebiedsverbod.  

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *