Vogelgriep teistert nu ook Putten 
Vogelgriep teistert nu ook Putten 

Vogelgriep teistert nu ook Putten 

Er is vogelgriep ontdekt in Putten op een leghennenbedrijf. Ruim 100.000 kippen worden verplaatst om verdere besmetting te voorkomen. De tien pluimveebedrijven die binnen een radius van drie kilometer liggen worden door NVWA getest op vogelgriep. “Met zo’n hoeveelheid kippen die buiten loopt is de kans dat er vroeg of laat besmettingen zullen zijn aanzienlijk” aldus Jane van den Berg van stichting Dierenlot. 

De uitbraak in Putten maakt deel uit van de recente vogelgriepgolf die begon in Renswoude. Vogelgriep heeft sinds 2021 gezorgd voor de sterfte van 3,7 miljoen vogels. Het werd verspreid door trekvogels uit Azië maar is tegenwoordig altijd aanwezig in Nederland. 

 Sinds 14 november geld er een ophok- en afschermplicht, dit geld niet alleen voor pluimveehouders maar ook voor particuliere vogelhouders. Er is een vervoersverbod ingesteld voor al het pluimvee afkomstig van de 82 bedrijven die in een straal van tien kilometer liggen, hun eieren en gebruikt strooisel. “Vogelgriep is endemisch in ons land, we gaan het nooit weg krijgen maar we kunnen besmettingen wel minimaliseren door dit soort maatregelen” volgens van den Berg. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *