ZWOLLE – De hertenkampen in Nederland mogen ondanks eerdere besluiten toch blijven bestaan heeft demissionair minister van landbouw en natuur, Piet Adema, besloten. In eerste instantie zouden damherten van de hobbydierenlijst worden afgehaald waardoor er geen nieuwe damherten mochten worden gefokt. Over dit onderwerp staan veel mensen lijnrecht tegenover elkaar.
De reden dat deze toenmalige regelgeving zou worden ingevoerd, per zomer 2024, was volgens het kabinet het welzijn van het dier. Damherten zouden vrij in de natuur rond moeten lopen. Zo vonden ook wetenschappers die de criteria voor de hobbydierenlijst hebben opgesteld. Met de inmiddels geschrapte regelgeving zou een zogenoemde uitstervingsregeling gelden, alleen de herten die op dit moment nog leven mogen gehouden worden. Echter kwam er veel kritiek op de besluitvorming. Vanwege de lange historie van de hertenkampen wilde onder andere de provincie Drenthe de kampen behouden. Ze hechten namelijk veel waarde aan het maatschappelijk belang van de kampen.
Jeannet Kracht, coördinator van een hertenkamp bij een kinderboerderij in Ommen, is heel erg blij met de stand van zaken. “Wij vonden het fantastisch nieuws! We vonden het namelijk echt een raar idee. We maakten ons flink zorgen over hoe we hiermee om zouden moeten gaan. Gelukkig is het idee snel van de tafel gehaald!” Volgens Kracht is er in samenwerking met andere hertenkampen hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. “Via de media en de massaal getekende petities is er veel positieve aandacht gekomen voor dit onderwerp. Het welzijn van de dieren staat op één , en dat is ook bij ons het geval.”
Toch blijven er veel tegenstanders van de hertenkampen. Ondanks dat herten het beter zouden hebben in de kampen, leven ze hier niet in hun natuurlijke omgeving. Ook zou het niet de bedoeling zijn om de herten te gebruiken als vermaak. Een van de tegenstanders van de hertenkampen is de dierenstichting Fauna4Life, die opkomt voor levend wild in Nederland. “Het is natuurlijk een buitengewoon onnatuurlijke situatie waar die herten leven”, zegt Pauline de Jong, secretaris van Fauna4Life. “Als mensen denken dat een hertenkamp de beste manier is om te leren over het gedrag van dieren klopt dat niet. Ze zijn heel anders dan als ze in de vrije natuur rondlopen. Het enige wat mensen hier leren over herten is hoe ze er van dichtbij uit zien.”
De tegenstanders moeten zich bij besluit neerleggen ondanks de eerder genoemde argumenten. Voor de dierenstichting is het namelijk geen grote prioriteit meer. De Jong: “De politiek doet vaak wat de mensen die het meeste lawaai maken willen. Veel mensen hebben zich ingezet voor dit onderwerp. Maar we vinden het jammer dat het uiteindelijk hierop is uitgelopen.”
Geef een reactie