ZWOLLE – Vanaf 1 januari is het dragen van een nekbeschermer verplicht voor alle ijshockeyers in Nederland. “Dat juich ik toe”, zegt Ron Berteling, recordinternational van het Nederlands IJshockeyelftal en lid van de technische commissie van Amsterdam Tigers. De Nederlandse IJshockeybond heeft deze regel ingevoerd na een ongeval tijdens een wedstrijd in Engeland, waar de 29-jarige Adam Johnson om het leven kwam door een schaats in de nek.
Voor ijshockeyers onder de achttien jaar was de nekbeschermer al verplicht. Nu is hij ook verplicht voor alle leeftijden, op alle niveaus. “Als je gaat kijken naar de evolutie van de sport op het gebied van bescherming veranderen er steeds dingen”, aldus Ron Berteling. De regels voor bescherming verschillen op meerdere vlakken tussen de jeugd en senioren. De jeugd speelt bijvoorbeeld met een soort gaaswerk voor het gezicht. Ben je boven de achttien, dan kan je wisselen naar een vizier van plexiglas voor de neus en ogen. “Dit was vroeger ook niet verplicht. Zo’n vizier bestond helemaal niet in mijn tijd. Dan had je een open gezicht. De bescherming van toen en nu valt niet te vergelijken. Het is zoveel beter geworden. Dat is de evolutie van de sport en dat zie je in elke sport. Dat juich ik alleen maar toe.”
Omdat de nekbeschermer nu verplicht is, wordt er niet alleen door het team en de coaches, maar ook door de scheidsrechters opgelet dat spelers de nekbeschermers correct om hebben. Doen ze dit niet, dan mogen ze niet spelen. “Als club proberen we hierin wel op te acteren”, geeft Herma Pool, woordvoerder van OG Capitals Leeuwarden, aan. “Naast de coaches en scheidsrechter, proberen we er allemaal op te letten. Dat lijkt ons veilig om te doen. Schaatsen zijn messen.” Volgens Gys Vollmann, speler van Unis Flyers in Heerenveen, zijn er nog wel verbeterpunten aan de huidige nekbeschermers: “Sommige nekbeschermers beschermen niet volledig de nek, maar het is maar net wat voor beschermer je aanschaft. Om de nekbeschermers te verbeteren zouden de fabrikanten ervoor moeten zorgen dat ze beter aansluiten.”
Voor sommige spelers is het nog wat wennen om nu met een nekbeschermer om te spelen, maar de meesten hebben geen problemen met de nieuwe regels. Ze begrijpen waarom de regels zijn ingevoerd. Gys geeft aan dat sommige spelers de nekbeschermer vervelend vinden zitten: “Er wordt gezegd dat de band benauwd is tijdens trainingen en wedstrijden, maar verder hoor ik er niet veel over en worden de beschermers gewoon gedragen.” Ron Berteling vindt dat spelers zich maar moeten aanpassen: “Je hebt altijd spelers die het er niet mee eens zijn, maar het zij zo. Je went er maar aan. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Er zullen in de toekomst misschien weer andere stappen worden gezet. Dat is alleen maar goed.”