SINT ANNAPAROCHIE-Door de structurele financiering van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) is de toekomst van de meedoenbalie verzekerd. Na een onzekere periode denken het COA en NOV nu zelfs aan uitbreiding. De Meedoenbalie is sinds 2016 een samenwerking tussen het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV). Via de Meedoenbalie worden asielzoekers en statushouders door medewerkers van het COA en lokale organisaties gekoppeld aan vrijwilligerswerk in een gemeente. Van de ongeveer 190 COA-locaties hebben er op dit moment 38 een Meedoenbalie. Het COA en NOV willen dat graag uitbreiden naar in ieder geval 60 locaties.
Mirjam Aloserij, de oprichter van de Meedoenbalie op de COA-opvanglocatie in Sint Annaparochie in de buurt van Leeuwarden vindt het financieren van de meedoenbalie heel belangrijk: “Door projecten als de Meedoenbalie geef je mensen kans op structuur, het gevoel nuttig te zijn, het leren van de taal en het integreren binnen de Nederlandse samenleving.” Ze vertelt over de verschillende activiteiten die zij sinds 2022 aan de vluchtelingen bieden: “Vluchtelingen helpen de huismeesters op het park met onder andere de elektriciteit, het onderhouden van de moestuin en het schoonhouden van het park en de caravans. Ook is er een werkplaats waar ze fietsen repareren en meubels maken voor in de leslokalen.”
Naast werkzaamheden op de locatie zelf gaat Mirjam ook op zoek naar evenementen of organisaties waar vrijwilligers nodig zijn. Zo hebben er al vluchtelingen geholpen bij Oerol en evenementen van NL Doet. Mirjam wordt hierbij ondersteund door een 37-jarige vluchteling uit Guinée. Hij werft vrijwilligers binnen de opvanglocatie en geeft aan dit een betekenisvolle taak te vinden: “Ik maak de planning en heb hierdoor veel contact met andere vluchtelingen. Ik vind het fijn om bezig te zijn. De Meedoenbalie zorgt voor structuur en rust in mijn dag. Ook zijn we een hecht team en mag je alleen bij de vrijwilligers horen als je serieus bent en je verantwoordelijk gedraagt.”
De vluchtelingen gaan ook het dorp in om mensen te helpen. Een mooi voorbeeld hiervan is het Repair Café; hierbij repareren vluchtelingen o.a. defecte elektrische apparaten, stofzuigers en kleding van omwonenden. Dit project laat volgens Mirjam zien dat de Meedoenbalie niet alleen is opgezet voor dagbesteding en structuur maar ook voor meer verbinding tussen de inwoners van het azc en de gemeente. “Het is belangrijk om mensen te laten weten dat ze gehoord en gezien worden.”