Elk nieuwe jaar is het een traditie, goede voornemens. Heel veel mensen hopen in het nieuwe jaar zich te ontwikkelen. De populairste goede voornemens zijn afvallen, minder druk maken, meer sporten en bewegen, gezonder leven en zuiniger omgaan met geld. Toch houden mensen zich er niet langer aan dan ongeveer een maand. Hoe kan dit? Wat merken supermarkten, sportscholen en slijterijen van de goede voornemens?
De maatschappij en economie merken veel van al die goede voornemens, vooral dus in januari en februari. De slijterij draait in die maanden minder omzet. De supermarkten verkopen minder tabak en de sportscholen krijgen een hoop meer inschrijvingen. ‘’Wij proberen hier als sportschool vol op in te spelen. Wij starten veel acties in het nieuwe jaar. Hiermee proberen wij extra om mensen over de drempel heen te laten stappen.’’ Dat zegt Angelique van Dalen, eigenaar van FlexiFitness in Ermelo.
Onderzoek goede voornemens laat zien dat persoonlijke verandering voor tachtig procent mislukt. Veel voornemens vragen veel tijd, discipline en geduld van je. Dit komt doordat je dagelijkse routine meestal omgegooid moet worden en dat lukt niet binnen één dag. Ben Tiggelaar, gedragspsycholoog, heeft hier veel onderzoek naar gedaan en kwam tot de conclusie dat er vier hoofdredenen zijn waarom gedragsveranderingen vaak mislukken; mensen kijken te veel naar resultaten en te weinig naar gedrag, we richten ons op bewust, gepland gedrag, iedere verandering betekent een kans op verlies en we zijn ongeduldig en werken ongestructureerd.
‘’De meeste mensen starten hun goede voornemens met een impulsieve energie, ze beginnen eraan maar maken er geen gewoonte van. Bijvoorbeeld van nul naar vijf keer in de week naar de sportschool gaan, dat kan de eerste weken nog leuk zijn maar de pret is er snel vanaf.’’ Leroy Seijdel specialiseert zich al jaren in gedragsontwikkeling en helpt mensen met het halen van hun doelen. ‘’Er komen regelmatig mensen naar mij toe die graag hulp en tips willen, uiteindelijk ligt het bij henzelf om zich eraan te houden.’’
Er zijn gelukkig veel tips te vinden over het volhouden van jouw goede voornemens. Zoals; voornemens concreet maken, werken in kleine stappen, voornemens op papier zetten en je vrienden erover vertellen.
Foto – Fleur Ernsten
Onderzoek goede voornemens: waarom 80% mislukt en jij slaagt | Leroy (leroyseijdel.nl)