ZWOLLE – 517.200 mensen hadden in 2021 astma. Daar kwamen datzelfde jaar nog 52.600 nieuwe patiënten bij. Dat aantal is in 2023 niet gedaald. De astmapiek blijft stijgen. Steeds meer mensen komen in Nederland bij de huisarts met astmasymptomen. Dat heeft vooral te maken met het weer en de luchtkwaliteit. De lucht in Nederland zit vol met verschillende stoffen die het lichaam binnenkomen. De stoffen kunnen erg schadelijk zijn voor de longen en kunnen de longfunctie van een persoon aantasten. Bij 1 op de 5 kinderen met astma heeft het ontstaan te maken met blootstelling aan luchtvervuiling.
Terwijl de huishoudens in Nederland hun huis opstoken om warmte te creëren en de ramen dichthouden, komen er veel huisstofmijten naar binnen. De mens is de ideale warmtebron voor hen. Mensen met astma kunnen daar dan benauwd of verkouden van worden. Verder kan huisstofmijt groeien als er een hoge luchtvochtigheid in je huis is. “Wanneer er koude en vochtige lucht in de luchtwegen komt, kan dit ertoe leiden dat luchtwegen samenknijpen. Hierdoor ontstaan astmasymptomen,” vertelt Ingrid Verver, communicatieadviseur Team Gezond Leven. Een oplossing daarvoor is om goed te ventileren.
Voor astmapatiënt Martijn Withaar uiten zijn symptomen zich in de vorm van benauwdheid en snel uitgeput raken, zonder snel op adem te komen. “Als ik merk dat er veel stof in de lucht hangt of dat ik het benauwd krijg, hou ik er wel rekening mee om een raampje open te zetten en te ventileren.” Het raam op een kiertje zetten, kan al een verschil maken.
Ook houtkachels zijn een grote oorzaak voor astmasymptomen. Bij het stoken van hout komen ook weer verschillende stoffen vrij. Er komt veel fijnstof vrij bij houtstoken samen met de stoffen: koolmonoxide, VOS, PAK’s en roet. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat in 2021 sfeerverwarming, met twee derde deel van de fijnstofuitstoot, de grootste bron is binnen de sector consumenten. Het RIVM bevestigt dat fijnstof van houtstook leidt tot gezondheidsklachten. “Gezonde lucht is van levensbelang,” aldus Ingrid. “De verwachting is dat mensen met een longziekte gezondheidsklachten zullen houden zolang er geen aanvullende maatregelen worden genomen en de luchtkwaliteit niet verbetert.”