Per 1 januari 2024 zijn de plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen niet meer toegestaan. Deze nieuwe regel maakt deel uit van de Europese richtlijn Singele Use Plastic en heeft als doel de milieu-impact van wegwerpplastic te verminderen en hergebruik en recyclen van plastic te stimuleren. Maar in hoeverre is plastic ook echt slechter voor het milieu? En word deze regelgeving al veel nageleefd?
Roland ten Klooster Hoogleraar Pachaging Design and Managment is er achter gekomen dat minder plastic in het algemeen milieubelastende is. Zo zij hij: “Plastic zorgt voor minder CO2 uitstoot en energieverbruik. Als je papier maakt dan los je een boom op in water, dit moet gedroogd worden en dat kost veel energie. Daarna is het nog niet strek en flexibel genoeg en word er nog plastic (polymeren) aan toegevoegd. Mensen denken dus dat papier voor 100% uit boom bestaat, maar papier bestaat gemiddeld voor 85% uit boom en in de verpakking wereld nog veel minder.”
Over het algemeen komen in veel wetenschappelijke onderzoeken dus naar voren dat plasticoplossingen in het maakproces dus beter voor het milieu zijn. Er zijn daarom nog wel bedrijven die plastic bekers gebruiken, Dutch Cups is hier in van. Zo verteld Erwin Valent van Dutch Cups :“Wij hebben herbruikbare bekers, die gemaakt zijn van plastic, maar die natuurlijk wel bedoelt zijn voor hergebruik. Als je kijkt naar de hoeveelheid kartonnenbekertjes, dan praat je echt over miljarden die allemaal eenmalig gebruikt zijn. Een herbruikbare beker kan misschien wel duizendkeer mee gaan. Eén herbruikbare beker, vervangt dus dan al duizend wegwerp bekers.”
Een herbruikbare beker is dus al een beter stap in de goede richting, maar Joost Barendrecht, projectleider Schone Rivieren, IVN, vraagt zich überhaupt af of bedrijven zich wel aan de regelgeving houden. “Omdat is aangegeven dat er niet op gehandhaafd wordt, is de impact nog niet heel groot.” Toen er aan een werkgever werd gevraagd of hij al iets merkte van de nieuwe regel, zei hij ook: “Bij mij op kantoor hebben ze overal nog plastic bekers”.
Erwin Valent, van Dutch Cups, denkt dat dit komt door de overheid. “De overheid neemt nu maatregelen, maar er wordt nog niet op gehandhaafd. Dit is net als je je zou zeggen: ‘ je mag op de snelweg niet harder als 120’, maar je geeft geen boetes. Het is dan logisch dat iedereen alsnog sneller gaat rijden.”
Joost Barendrecht vind daarom dat er een duidelijk bedrag moet worden aangegeven. Zo zegt hij: “Ik denk dan aan 25 cent per beker of bakje, want dan gaan mensen het ook echt voelen.”
De nieuwe regelgeving word dus nog niet overal even serieus genomen en zorgt voor veel meningsverschillen. Het is dus nog afwachten hoe deze regelgeving verder uitpakt.
Herbruikbare Billie Cup Foto: Mirthe Anthonisse