Gemeente Deventer hangt Nederlandse vlag halfstok aan stadhuis voor Israël en Afghanistan
Gemeente Deventer hangt Nederlandse vlag halfstok aan stadhuis voor Israël en Afghanistan

Gemeente Deventer hangt Nederlandse vlag halfstok aan stadhuis voor Israël en Afghanistan

Aan het stadhuis in Deventer hangt sinds dinsdag de Nederlandse vlag halfstok voor alle onschuldige mensen die de afgelopen dagen door geweld om het leven zijn gekomen. Bij een aanslag van Hamas en de opeenvolgende geweldsuitbarsting in Israël vielen honderden doden en bij een aardbeving in Afghanistan vielen meer dan 2400 doden.

In verschillende Nederlandse gemeentes en ook op het Binnenhof in Den Haag werd vandaag de Israëlische vlag halfstok gehangen. Vanwege emoties die de vlag kan oproepen kiezen niet alle gemeentes hier voor. De oorlog tussen Israël en Hamas zorgt al jaren voor frictie tussen Palestijnse groepen en Joodse groepen binnen Nederland, en het debat komt weer op tafel na de geweldsuitbarsting van dit weekend.

Er is geen landelijk beleid voor gemeentes welke vlag ze zouden moeten ophangen. De gemeente Deventer koos om de Nederlandse vlag halfstok te hangen aan het stadhuis. “We hebben op deze manier ons medeleven laten zien bij de vele geweldsslachtoffers in de wereld”, aldus Maarten Jan Stuurman, een woordvoerder van de gemeente Deventer.

Stuurman: “Het gaat ons erom dat er mensen in het afgelopen weekend, onschuldige burgers, de dupe zijn geworden door allerlei vormen van geweld, onder andere oorlogsgeweld en natuurgeweld. We hebben als steun voor hen gekozen om de Nederlandse vlag halfstok gehangen.”

De gemeente Deventer geeft ten slotte aan geen standpunt te hanteren in de kwestie Israël-Palestina.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *