Wolven in Nunspeet geen probleem 
Wolven in Nunspeet geen probleem 

Wolven in Nunspeet geen probleem 

ZWOLLE Penningmeester van de SGN Ron de Bruin vindt het afschieten van de wolf onnodig. “Het is belangrijk om mensen het echte verhaal te laten zien, dat het ook anders kan. afschieten hoeft niet”, aldus De Bruin.  

Afgelopen weken lijkt er sprake te zijn van een wolvenprobleem op de Veluwe in Elspeet, Gemeente Nunspeet. Volgens de penningmeester is er geen wolvenprobleem. “Zodra je je schapen goed beschermd is het niet nodig om de wolven af te schieten”, zegt de Bruin.  

Foto van ANP

Verschillende beschermingsmaatregelen zijn hekken met stroom van 1 meter 20 hoog, waaronder ook flex-hekken die ter plekke op de Veluwe neergezet kunnen worden. Zo hoeven de schapen niet terug naar de kooi, maar kunnen ze op de Heide blijven. Ook de Anatolische herdershonden zijn er sinds het schaap-wolf incident in 2021. Zij worden gebruikt om de wolven op afstand te houden en blijken goed te werken. Deze beschermingsmaatregelen worden gesubsidieerd.  

Volgens de Bruin is afschot niet nodig, want de wolf beschermd zijn eigen roedel en drijft andere roedels weg waardoor er geen wolven meer bij komen. Het incident in 2021 waarbij een schaap aangevallen werd, kwam door paniek bij de schapen en de wolf. De paniek kwam door het rondrennen van de schapen waardoor de wolf in paniek raakte en van zich afhapte om zichzelf te kunnen beschermen.  

Sheva Gerrits 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *