De spreidingswet aangenomen door de Tweede Kamer
De spreidingswet aangenomen door de Tweede Kamer

De spreidingswet aangenomen door de Tweede Kamer

ZWOLLE – Nederland kampt al een lange tijd met een grote instroom van vluchtelingen. Echter, is er een tekort aan opvanglocaties waardoor de enkele asielzoekerscentrum overvol raken. Hierdoor kwamen duizenden asielzoekers in tijdelijke noodlocaties terecht die niet voldeden aan de eisen voor bewoning. Om dit probleem op te lossen heeft Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) een wetsvoorstel gedaan. 

Van der Burg wil door de spreidingswet gemeenten en provincies meer verantwoordelijkheden geven in de asielopvang. Volgens Alinda Bootsma, progammabegeleider en trainer van medewerkers op het AZC in Sint-Annaparochie, is de spreidingswet een goede ontwikkeling: “Het grootste verschil is dat wij niet meer elke dag bezig zijn met de vraag of er een plek is voor een bewoner.” Op dit moment is het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) verantwoordelijk van het zoeken naar gemeenten die een opvanglocatie hebben. Het is de keuze van de gemeenten om wel of geen gehoor te geven aan dit verzoek. Hier komt door de nieuwe wet verandering in. Gemeenten worden zelf verantwoordelijk voor het aandragen van locaties voor de opvang van asielzoekers. 

Alinda zegt hierover: “De druk bij het COA om alle mensen een plek te geven is momenteel enorm hoog. Sterker nog, er wordt hier naar ruimtes gekeken die eigenlijk misschien in de basis niet goed genoeg zijn om te voorkomen dat bewoners weer buiten moeten slapen zoals in Ter Apel vorig jaar.”  

Eerst krijgen de gemeenten een richtcijfer voor het aantal asielzoekers dat ze moeten opvangen. Als ze dit plan voor 1 mei presenteren kunnen ze een bonus krijgen. De gemeenten die voor 1 mei nog geen duidelijk plan kunnen presenteren worden gedwongen door de staatssecretaris.  

Staatssecretaris Eric van den Burg – ANP

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *