‘Van Gogh aan de Seine’ eindigt 50ste jubileum jaar Van Gogh museum Amsterdam
‘Van Gogh aan de Seine’ eindigt 50ste jubileum jaar Van Gogh museum Amsterdam

‘Van Gogh aan de Seine’ eindigt 50ste jubileum jaar Van Gogh museum Amsterdam

Het is het 50ste jubileum jaar van het Van Gogh museum in Amsterdam en dat vieren ze met verschillende tentoonstellingen. Ze sluiten het jubileum af met ’Van Gogh aan de Seine’ die te zien is van 13 oktober tot 14 januari. Tijdens deze tentoonstelling zijn werken van, Van Gogh en vier andere kunstenaars te zien. Tussen 1881 en 1890 trokken deze kunstenaars samen op rond de oevers van de Seine.

“Dit is de eerste keer dat de ongeveer 40 werken die Van Gogh maakte in het gebied rond Asnières als aparte groep worden bestudeerd en vergeleken met het werk van vier tijdgenoten die op dezelfde locaties schilderden,” verteld de woordvoerder van het Van Gogh Museum. Dat is waarom deze tentoonstelling als baanbrekend wordt beschouwd. “Hoewel we Van Gogh vooral kennen als Einzelgänger, laat deze tentoonstelling zien dat Van Gogh deel is van een vooruitstrevend artistiek netwerk. Hij zocht aansluiting bij collega-schilders.” Tijdens de tentoonstelling worden zeven van de negen schilderijen van, Van Goghs drie drieluiken te zien. Deze zijn nog nooit in deze samenstelling te zien geweest. Van Gogh schilderde van mei tot juli 1887 in Asnières. Deze periode van zijn carrière is erg onderbelicht. “Dat maakt het een uitdagende periode om te onderzoeken en bestuderen.”

Tijdens de tentoonstelling zijn er ook verschillende dingen te doen. Zo is er een korte film, gemaakt door vormgever Christian Borstlap, als introductie, zijn er verschillende rondleidingen en workshops. Er is ook een catalogus te koop over de tentoonstelling samengesteld door Bregje Gerritse van het Van Gogh Museum en Jacquelyn N. Coutré van het Art Institute of Chicago.

Vincent van Gogh, Bruggen over de Seine bij Asnières, 1887, Olieverf op doek, 53,5 x 67 cm, Sammlung Emil Buhrle, in langdurig bruikleen bij Kunsthaus Zürich

beeld: Van Gogh museum Amsterdam

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *