Meer sporters misbruiken steroïden ‘Er bestaat geen bodybuilding zonder anabolen’
Meer sporters misbruiken steroïden ‘Er bestaat geen bodybuilding zonder anabolen’

Meer sporters misbruiken steroïden ‘Er bestaat geen bodybuilding zonder anabolen’

Steeds meer jonge sporters gebruiken anabolen steroïden. Dat zijn synthetische drugs afgeleid van het mannelijk geslachtshormoon testosteron. De dopingautoriteit schat dat er dit jaar ongeveer 50.000 atleten tussen de 20 en 30 jaar anabolen gebruiken. Een aantal jaar terug waren dit er nog 30.000.  

”Wat je vaak ziet op sociale media is dat alleen de highlights gepost worden. Ik denk dat het menselijk gedrag is om alleen maar het beste van jezelf te willen laten zien. Alleen wanneer het aankomt op krachttraining en fitness is dat wel iets wat lastiger, omdat dit een vertekend beeld kan geven.” Dat zegt personal trainer Gino Brouwers.   

Vaak zijn gebruikers sporters die meedoen aan bodybuildingwedstrijden en competities. Daar kijken ze wie er het beste uitziet. Nu gebruiken steeds meer amateursporters de drug ook. Volgens Gino staat dit in nauw verband met sociale media, een slecht zelfbeeld, of te hoge eisen stellen om er nóg beter uit te zien. Anabolen kunnen aanvoelen als uitweg. ”Ik merk in coaching dat sommige mensen daarin kunnen doorslaan. Ze hebben ongeluksgevoelens of eetstoornissen. Daar kunnen ze in zo’n mate last van hebben dat er eerst aan een stuk mentale ontwikkeling moeten werken. Als dat niet wordt gedaan, grijpen mensen sneller anabolen aan als uitweg”  

De reden om anabolen te nemen is volgens mensen in de top van de sport om beter te presteren, dat denkt wedstrijdatleet Gideon Hummelen. ”Er bestaat geen bodybuilding zonder anabolen steroïden. In mijn beleving gebruikt ongeveer 90% van wedstrijdatleten die het podium opstappen anabolen. Je kan als naturel meedoen aan zo’n wedstrijd, maar de kans dat je goed meekomt is een stuk kleiner. In de beginnersklasse kan dat met wat geluk, maar zodra je hogerop wilt, zie je dat je steroïden moet gebruiken, omdat de andere atleten dat ook doen.” Zelf gebruikt Gideon geen anabolen.  

Amateursporters die gebruiken zeggen vaak dat ze hun ‘natuurlijke plafond’ bereikt hebben en daarom geen andere keuze hebben om verder te komen. Gino vertelt hoe je zo’n plafond zonder anabolen kan doorbreken; ”Dit is vaak waar mensen een beetje de mist in gaan, omdat ze denken dat ze met 60-70% van hun totale inzet geen verdere progressie meer kunnen boeken, terwijl ze simpel gezegd harder en slimmer moeten trainen. Dat is naar mijn mening de enige manier om zo’n plafond te doorbreken. Je kan die twee verschillende trainingsstijlen, namelijk naturel of met gebruik van anabolen, niet vergelijken.”  

Langdurig gebruik van anabolen brengt risico’s met zich mee; vergrote kans op hart- en vaatziekten, psychische klachten, en meer. De ETZ Anabolenkliniek zegt hier het volgende over: ”De beste behandeling is onmiddellijk stoppen. Verder worden schadelijke effecten van het gebruik van anabole steroïden behandeld volgens de geldende richtlijnen. Artsen zetten in op een sportcultuur waar doping nooit wordt gebruikt.”  

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *