De gemeente haalt alle zwakke, zieke en beschadigde en een aantal gezonde bomen weg. Dit zorgt ervoor dat de bomen die blijven staan meer licht en ruimte krijgen en dat het bos veilig blijft.
Bomen kappen wordt niet vaak als een positieve handeling gezien maar gemeente Lelystad haalt van 9 oktober tot 30 november veel bomen weg voor de gezondheid van het Stiltebos. De gevolgen van het weghalen van de bomen zijn goed voor de natuur, zorgt ervoor dat er sterke bomen bij komen en dat het een duurzaam bos wordt. Door de werkzaamheden in het bos verwacht de gemeente dat er bospaden beschadigd kunnen worden. Om deze reden repareert de gemeente achteraf de beschadigde delen, vullen ze kuilen op of maken ze de ondergrond steviger.
“Er wordt gekeken naar veiligheid dus dat zieke bomen bijvoorbeeld gekapt worden omdat ze om kunnen vallen en zeker langs de paden” zegt Jessie Kroon communicatieadviseur natuur en klimaat van gemeente Lelystad. Het is dus niet alleen belangrijk voor de gezondheid van de andere bomen in het bos maar ook voor de veiligheid. “Je wilt niet dat iemand over een pad heen fietst en dat er dan een boom omvalt”. Dat het kappen in de herfst en niet de lente gebeurt heeft ook een goede reden. “De herfst is een hele goede periode om aan het groen te werken” geeft Jessie Kroon aan. Ook wordt er altijd gekeken naar de beste momenten voor deze werkzaamheden zodat de natuur niet verstoort wordt.
Foto van Wieteke Zant