Hoog water leidt tot zorgen 
Hoog water leidt tot zorgen 

Hoog water leidt tot zorgen 

ZWOLLE- Afgelopen kerst was het gevolg van alle stortbuien bijna te groot in Nederland. Het water werd steeds maar hoger. In een artikel van NU.NL 27 december staat het volgende: ””We gaan richting de 6,30 meter”, zegt een woordvoerder van de gemeente Deventer. Boven die kritische grens kan de stad overstromen.”  

Sjouke van Houten is woordvoerder van Het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Voor Sjouke was het hoge water niet schokkend. ” Eigenlijk zijn de waterstanden die we nu hebben gezien niet abnormaal. Het is wel hoog, maar niet abnormaal.” Volgens van Houten is Nederland goed beschermd tegen het hoge water. ”In Nederland voldoen alle dijken aan een norm, wij gaan over de primaire keringen, af en toe wordt er gecontroleerd of de dijken nog voldoen en als ze niet aan de norm voldoen dan worden ze versterkt.” Dijken blijven bouwen en sluizen aanleggen is niet genoeg om Nederland te kunnen blijven beschermen. ”Het is een onderdeel van de oplossing,” zegt van Houten. Ook zou je kunnen denken aan ruimte voor de rivier projecten en het klimaat.  

” Als we niks veranderen, dan wordt het klimaat alleen maar extremer,” zegt Hester. Hester is woordvoerder bij extinction rebellion. Hittegolven, natte periodes, heftige stormen en orkanen. ”Alles wat we nu al zien dat gaan we dan in nog heftigere vormen zien en veel frequenter,” aldus Hester. Hester legt uit dat, door de opwarming van de aarde er veel meer vocht in de lucht zit, het is droog of nat. De lucht houdt veel meer lucht vast. Op het moment dat het gaat regenen komt het met bakken uit de hemel. ” Wat ons betreft zou dit hoge water een wake-up call moeten zijn, dat had het eigenlijk al heel lang geleden moeten zijn,” zegt Hester. Volgens Hester zijn we nog niet te laat om het klimaat te redden, maar hiervoor zouden er radicale veranderingen moeten worden doorgevoerd, bijvoorbeeld het stoppen met de fossiele industrie. Dit zou per direct stopgezet moeten worden, zonder afbouwschema. ” Dat zou al een hele grote verandering zijn,” aldus Hester. Ook kan je zelf heel veel doen om het klimaat positief te beïnvloeden. Daar zegt Hester het volgende over: ” Als we kijken naar vervoer, zoveel mogelijk fietsen, lopen en gebruik maken van het openbaar vervoer. Kortom zo min mogelijk met de auto het liefst helemaal niet vliegen. En als je kijkt naar voeding een plantaardig voedingspatroon is vele malen beter voor het klimaat.” 

Hoog water Foto: ANP

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *