Nibud: Ouders moeten hun kinderen bij de financiële les houden  
Nibud: Ouders moeten hun kinderen bij de financiële les houden  

Nibud: Ouders moeten hun kinderen bij de financiële les houden  

Vanwege ontwikkelingen in technologie en toenemende online criminaliteit is het belangrijk dat ouders hun kinderen voorlichten om bewust met hun geld om te gaan. Dat is de mening van het Nibud, voorlichtingsinstituut voor huishoudfinanciën. Steeds minder ouders hebben vertrouwen in het geven van een pinpas met pincode aan hun kinderen. Dit vertrouwen is in de afgelopen vijf jaar van 72 naar 57 procent gedaald. Dat blijkt uit het onderzoek Financiële opvoeding 2023, dat is uitgevoerd door het Nibud in samenwerking met de Rabobank. 

Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat contant zakgeld geven ook steeds minder populair is. Nog maar de helft van de kinderen krijgt contant zakgeld. Vijf jaar geleden was dit nog drie kwart van de kinderen. “Het maakt voor kinderen niet uit of ze hun geld contant of digitaal ontvangen. Alleen hele jonge kinderen hebben baat bij contant geld krijgen omdat deze kinderen nog niet abstract kunnen denken”, zegt Karen Radstaak, persvoorlichter van het Nibud. Ook de hoogte van het zakgeld is toegenomen. Een tienjarige krijgt bijvoorbeeld gemiddeld 2,55 euro zakgeld. Terwijl dit in 2018 gemiddeld nog maar 2,15 euro was. 

Volgens het Nibud is het heel belangrijk dat ouders hun kinderen goede uitleg geven over digitale geldzaken met bijhorende risico’s. “Een beperkt budget is een goede manier voor kinderen om te leren om gaan met geld’’, zegt Karin Radstaak. “Een eigen budget helpt kinderen met een beter inzicht krijgen in onderwerpen gerelateerd aan geld, zoals: keuzes maken, aanbiedingen, waar is een product het goedkoopst en vooruit leren kijken’’. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *