Oproep tot feestdagen zonder vlees 
Oproep tot feestdagen zonder vlees 

Oproep tot feestdagen zonder vlees 

ZWOLLE- Vrijdag 22 december is er een vredesdienst voor de dieren geweest in de Nassaukerk in Amsterdam. Met deze dienst willen ze mensen oproepen tot een vleesloze kerst. Echter blijkt uit de vleesnota van 2023 dat de vleesconsumptie verder is gedaald in 2022.  

Het totale verbruik van vlees en vleeswaren per hoofd van de bevolking in Nederland ligt in 2022 op 75,0 kg. Dit is ruim een kilogram minder dan in 2021 en is het laagste verbruikscijfer in de gerapporteerde periode sinds 2005. Dit blijkt uit berekeningen van Wageningen University & Research die gemaakt zijn in opdracht van Stichting Wakker Dier. 

”Het enige aanvaardbare vlees is voor mij als dieren dood zijn gegaan aan een natuurlijke dood,” zegt Sandra van der Werd. Zij is de coördinator van het comité dierennoodhulp. Van der Werd vindt het woord flexitariër maar vreemd: ” Je bent vegetariër of je bent het niet.” Volgens haar zouden mensen moeten kiezen voor plantaardig voedsel, want vegetarisch voedsel daar zit ook heel veel leed aan, indirect zorg je ook voor de dood van de koeien en kalfjes als je melk drinkt en kaas eet. Volgens Sandra is het doden van dieren voor een stukje vlees helemaal niet nodig. ” Je hebt voldoende plantaardige alternatieven die net zo lekker, gezonder en beter zijn voor de aarde, hierbij behouden we de dieren hun leven,” zegt van der Werd. Vegetariërs vinden bij de dienst steun en herkenning bij elkaar, maar Sandra van der Werd twijfelt aan het bereiken van een groot publiek. ”Tuurlijk zouden we graag een groot publiek hebben. We zouden graag landelijk op de televisie willen, maar dat kost heel veel geld, en dat moet je hebben. Wij hebben het geld niet en de vleeslobby wel,” zegt van der Werd.  

Eva Westerhof is adviseur PR & Communicatie bij de koninklijke Nederlandse slagersorganisatie. ” Een slager zal instaan voor kwaliteit die zegt ook niet eet meer, dat is ook niet waar KNS voor staat. KNS zegt, vlees past in een gevarieerd menu, geniet en eet met mate.” Dat er verschillende manieren zijn waarbij dieren worden gehouden ontkent Eva niet. ” Het is ook maar net waar je product vandaan komt,” zegt Westerhof. De Rijksoverheid stelt eisen aan de wijze waarop dieren gehouden worden en de Nederlandse wetgeving daarop is behoorlijk hoog. ” Maar dat betekent niet dat wat je eet, uit Nederland komt.  Elke slager maakt zelf de keuze waar hij of zij het vlees wat hij verkoopt vandaan haalt,” zegt Westerhof. KNS is tegen de slachttaks. Eva zegt het volgende hierover: ” Administratief is het slecht houdbaar en waarschijnlijk werkt het contraproductief als je het hebt over gezondheidszaken. Daarnaast is de kans natuurlijk groot dat veel vlees dan uit andere landen komt, het is absoluut niet gesteld dat de diervriendelijkheid daar beter is.”  

Rouwkaarten overleden dieren Foto: Sandra van der Werd Comité Dierennoodhulp

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *