Er staan steeds meer vegetarische gerechten op tafel in Nederland
Er staan steeds meer vegetarische gerechten op tafel in Nederland

Er staan steeds meer vegetarische gerechten op tafel in Nederland

ZWOLLE – Volgens onderzoek van het CBS is zo’n 5% van de Nederlandse bevolking in 2024 vegetarisch. 64% van de bevolking kiest ervoor om één of meerdere dagen geen vlees te eten (bij de hoofdmaaltijd). Bij een kwart van de hoofdmaaltijden wordt voor een vegetarische opties gekozen. ‘Het werd door mijn omgeving makkelijk geaccepteerd dat ik geen vlees at, dat had ik niet verwacht, mijn huisgenoten riepen zelfs dat ze ook wel een dagje geen vlees konden eten’, vertelt Bibi Holterman (24) werkzaam bij Wakker Dier en vrijwilliger bij de Dierenambulance.

‘Ik vond vlees niet superlekker en toen ik erachter kwam dat het niet goed is voor het milieu heb ik besloten het helemaal niet meer te eten’ verteld Bibi. In 2023 was klimaat de voornaamste reden om geen of beperkt vlees te eten, terwijl in 2020 dat gezondheid was. In 2024 komt er een nieuwe reden bij, de kosten van vlees. Supermarkten spelen slim in op de groeiende populariteit van vaker vegetarisch eten en passen hun assortiment hierop aan. Zo is Jumbo als eerste supermarkt gestopt met aanbiedingen op vlees, na kritiek van Wakker Dier. 

Ondanks de stijging van het aantal vegetariërs en vegetarische gerechten, komt Wakker Dier op 4 oktober toch met de campagne Eet geen dierendag. Om zo met de deelnemers van de campagne de gehele dag geen vlees te eten, dierenleed tegen te gaan en het klimaat te beschermen. Volgens Bibi is Eet geen dierendag enkel overbodig, als iedereen vegetarisch is.

Foto van: Son Tung

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *