ZWOLLE – Nederland heeft volgens in pijn gespecialiseerde artsen te maken met een pijnepidemie. 3,5 miljoen Nederlanders kampen met chronische pijn, blijkt uit een onderzoek van Ipsos I&O. Er zijn in Nederland veel meer mensen met chronische pijn dan met hart- en vaatziekten. Deze pijn kan een gevolg zijn van behandelingen tegen kanker of orthopedische operaties.
Pijn noemen we chronische pijn als dit langer dan 3 maanden aanhoudt. Dit kan behoorlijke invloed hebben op je leven. Artsen zoals Frank Wille maken ook duidelijk dat het een aparte ziekte is en niet alleen een symptoom. Lisan Ravensbergen, anesthesioloog en pijnspecialist, vertelt dat chronische pijn veel invloed heeft op je stemming, slaap en het functioneren op allerlei verschillende vlakken.
Ook emotionele of mentale factoren kunnen bijdragen aan het ontstaan en verergeren van chronische pijn. Zo vertelt Ravensbergen dan het brein en het zenuwstelsel ook veranderingen ondergaat bij de aanwezigheid van pijn op lange duur: “Het brein is een instrument om chronische pijn op een ongunstige manier te beïnvloeden”. Zo legt ze uit dat in een periode met meer stress de patiënt weer meer pijn ervaart, wat uiteindelijk ook weer tot stress lijdt.
Ravensbergen vertelt dat we familie en vrienden met chronische pijn het best kunnen ondersteunen door aan de desbetreffende patiënt te vragen wat de behoefte is. Zo wil de ene wel aandacht en de ander niet. Sommigen hebben geen zin om erover te vertellen, maar Ravensbergen vertelt ook dat sommigen patiënten dit niet gewend zijn door hun opvoeding. Zo hebben ze thuis bijvoorbeeld geleerd dit zo min mogelijk te doen, wat de situatie nog lastiger maakt. Hierdoor praten de patiënten nog minder met anderen over hun chronische pijn.
Foto: Andrea Piacquadio