Kritiek op NSC’s oproep herziening code 
Kritiek op NSC’s oproep herziening code 

Kritiek op NSC’s oproep herziening code 

Door: Ties van den Hoek 

Aant Soepboer van NSC vindt dat de Code voor de Journalistiek zou moeten worden herzien zodat deze meer in lijn is met de huidige praktijk. De aanleiding voor deze oproep zou liggen bij PowNed en hun ‘disproportionele’ aandacht voor het Sunneklaasfeest op Ameland. Organisaties als de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) en hogescholen zijn erg kritisch over deze oproep. 

De reportage van mediaplatform PowNed over het geheimzinnige Sunneklaasfeest op Ameland in 2023 zorgde voor enige commotie. De bewoners van het eiland hadden vooraf aan het feest aangekondigd geen pers bij het feest aanwezig te willen hebben, iets waar PowNed geen gehoor aan gaf. Dit leidde tot verslaggevers die door een groep inwoners werden opgewacht en vervolgens in een autoachtervolging belande.  

Soepboer vindt dat bij de journalistieke vrijheid en onafhankelijkheid ook een verantwoordelijkheid hoort te zijn voor de mensen die onderwerp zijn van verslag. Volgens hem gaat het onder meer bij media als PowNed mis. 

De oproep werd opgevolgd door een vlaag aan kritiek uit verschillende kanten, namelijk vanuit de Tweede Kamer waar minister Bruins van media het verzoek afwees, de Nederlandse vereniging van de Journalistiek en verschillende hogescholen in Nederland. 

Christelijke Hogeschool Ede-Wageningen en Hogeschool Windesheim in Zwolle zeggen het jammer te vinden dat de politiek denkt zich te moeten bemoeien met journalistiek. ’Kennelijk vinden politici tegenwoordig dat als de inhoud of berichtgeving niet bevalt, dat de media dan moet worden gecontroleerd’, zegt Miranda van Dijk –Kedde Opleidingsmanager Journalistiek op het Windesheim. 

Ook bij de NVJ reageert kritisch op de oproep, algemeen secretaris Thomas Brunning van de NVJ had het volgende tegen onze redactie te vertellen: ‘We zijn zeer kritisch over dit voorstel, omdat de politiek daarmee op de stoel van de journalistiek gaat zitten en de bewegingsruimte van journalisten beperkt. Het is aan journalisten om een afweging te maken waar en op welke wijze ze aandacht aan willen besteden, binnen de grenzen van de wet. Daar een beperking op willen aanbrengen is dus een zorgelijke ontwikkeling. 
Dan zou straks aandacht voor een probleemwijk ook beperkt kunnen worden omdat de bewoners dat niet zint. We waren blij dat minister Bruins hier meteen korte metten mee maakte en het voorstel afwees.’

Image by Wolfgang Ehrecke from Pixabay

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *