Één op de drie Nederlanders vindt dat kraken opnieuw gelegaliseerd moet worden, dat blijkt uit een opiniepeiling van EenVandaag. Kraken is sinds 2010 illegaal. Onder andere door de woningcrisis is het draagvlak voor de manier van wonen gestegen. In de gemeente Zutphen heeft de woningcrisis ook een grote impact.
In 2007 kraakte de Zutphenaar Jelle Posthumus, nu 34, meerdere panden in Zwolle samen met zijn vrienden. “Ik was zeventien jaar oud en ik wilde graag uit huis. Daarnaast zocht ik met mijn bandje een plek om muziek te kunnen produceren.” Op dit moment woont Posthumus weer thuis bij zijn ouders in Zutphen. Dit vindt hij niet prettig, maar alles is te duur voor hem. “Als kraken legaal zou zijn, zou ik dat zeker weer gaan doen. Op mijn leeftijd zou je niet meer thuis moeten wonen.”
Uit het onderzoek van EenVandaag blijkt dat veel mensen tegen kraken zijn, omdat zij vinden dat krakers panden kapot maken en dat kraken diefstal is. Posthumus begrijpt dat totaal niet. “Er zijn inderdaad krakers die niet zo netjes omgaan met panden. Maar de overheid en huisjesmelkers stelen dingen van mensen. Dat zie je nu door het feit dat we een woningcrisis hebben. Er zijn geen betaalbare woningen voor mensen die dat nodig hebben. Dát is pas erg. Mensen zonder huis beroof je van een normaal leven, zonder stress.”
In de gemeente Zutphen, zijn gemeenteraadsleden druk bezig met plannen om burgers te voorzien van woningen. Zo nam de gemeente vorig jaar een leegstandsverordening aan. “CDA Zutphen houdt zich veel bezig met woningen. Het is een zeer belangrijk thema voor ons,” vertelt fractievoorzitter Mark Purperhart (29). Maar de CDA’er vindt kraken niet de oplossing.
De fractievoorzitter is ontevreden over de onderwerpen die aan bod komen tijdens de debatten. “Er wordt tijdens debatten vooral gedebatteerd over de hoogte van gebouwen en niet over de betaalbaarheid van de woningen. Ik vind niet dat een plan door moet gaan als er bij het bouwen geen rekening wordt gehouden met starters en jongeren. Je bent dan niet bezig met het bouwen voor de toekomst.” En ‘bouwen voor de toekomst is volgens hem dé oplossing voor de woningcrisis in Zutphen.
foto: Norya Maria Figueiredo