6 februari 2025

Het vuurwerkverbod; misschien een stap tegen de rellen

ZWOLLE- Afgelopen jaarwisseling ging het er weer hard aan toe op straat. Politieagenten en andere hulpverleners werden belaagd, er hebben zo’n 200 arrestaties plaatsgevonden. De politie meldt dat ze het zat zijn en pleiten voor een landelijk vuurwerkverbod. Maar lost een vuurwerkverbod de rellen rondom oud en nieuw wel op?

De politie pleit ook voor andere maatregelen zoals gecontroleerde vuurwerkshows, strengere regelgeving rondom vuurwerkgebruik en een strengere classificatie van zwaar vuurwerk. Maar of dat de kern van het probleem oplost, blijft een groot vraagstuk, want de rellen vormen de kern.

Vuurwerkexpert Jeffrey Peters van stichting HVLV legt uit dat die rellen symptomen zijn van een veel dieperliggend probleem, namelijk gebrek aan respect voor handhaving en het gezag. Hij vertelt ook dat een vuurwerkverbod kan leiden tot andere vormen van geweld: “Vuurwerk is slechts een middel. Als het vuurwerk weg is, gaan ze wel met flesjes of stenen gooien”.

Peters stelt ook dat een strikte handhaving juist kan leiden tot extra spanningen: “Op het moment dat de politie komt, hebben de jongens wat ze willen. Ze kijken dan wie de baas is. De politie? Of wij over hen?”. Daarnaast vertelt Peters dat een verbod alleen de welwillende burgers raakt, omdat zij zich wel wat aantrekken van wetten en regels. “De mensen die al schade veroorzaken met zwaar vuurwerk, trekken zich al niets aan van wetten en regels. Een verbod op siervuurwerk hindert hen dan niet extra, omdat zij het zware vuurwerk toch al als middel gebruiken”.

Socioloog Don Weenink legt echter uit dat een vuurwerkverbod wél zal werken: “Nog steeds zal er vuurwerk gegooid worden, maar dit zal zeker verminderen”. Hij vertelt ook dat het duidelijk maken in de media van hoe heftig die rellen zijn voor de politie zelf ook belangrijk is: “Je zou eigenlijk willen dat de burgers inzien dat de politie niet alleen een doelwit is, maar ook een medeburger. Als dit duidelijk wordt gemaakt, verandert en versterkt die norm waardoor het vuurwerkgebruik nog meer zal verminderen”. Weenink meldt dat zodra het vuurwerkgebruik bij rellen vermindert, de politie die rellen dan ook beter kan handhaven. Weenink legt ook uit dat het rellen een groepsaantrekkingskracht heeft: “Dat samen gericht zijn tegen de politie, daar herkennen mensen elkaar in. Het is een sociaal proces”. Hij meldt dat ze de dominantie omkeren met meerdere mensen, zij zijn de baas en de politie niet. Ze doen dit samen in een gezamenlijke groep, waardoor het dus een sociaal proces wordt.

Foto: 5zal Photography

Related Post

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *