5 februari 2025

1 op 3 burgemeesters in Overijssel bedreigd.‘’Emoties zijn als een strandbal’’

Overijssel- Het ambt van burgemeesterschap heeft een zwaar jaar gehad in Overijssel.
Uit onderzoek van TV-Oost is gebleken dat 1 op de 3 burgemeesters in de provincie bedreigd is. Van GPS-trackers op de auto van de burgemeester van Tubbergen tot een plot van soevereinen om de burgemeester van Deventer te ontvoeren, de acties schetsen een donker beeld.

Oost Nieuws deed de weken voor het nieuwe jaar onderzoek naar bedreigingen onder Overijsselse burgemeesters. Sommigen wilde alleen anoniem antwoord geven, anderen wilden alleen zeggen of ze bedreigd zijn, maar niet waar dat over ging. De inventarisatie en gesprekken van de omroep, laat zien dat een op de drie burgemeesters in 2024 bedreigd is.

Waar komt dit vandaan?

Velen zien deze berichten als een verharding van de maatschappij met steeds meer frequentere bedreigingen geuit naar politici en journalisten, zowel online als op straat.

Harriët Bergman, onderzoekster aan de  Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten duid ook dat dit te maken kan hebben met de echosfeer die in groepssfeer ontstaat.

‘’Emoties zijn als een strandbal: wanneer je probeert die onder de waterlijn te houden, dan springt het op een onverwacht moment alsnog naar boven. Het kan dat mensen een outlet gevonden hebben voor hun gevoel, dat door groepspsychologie gezien wordt als acceptabel, en daardoor hier heftig op reageren – wat ze misschien niet gedaan hadden wanneer ze zich eerder, op andere manieren hadden kunnen uiten. En wat misschien pas later geuit zou zijn – misschien zelfs wel heftiger – als ze niet nu de kans hadden gevoeld, door anderen, hun emoties toe te laten. ‘’

‘’Geef deze mensen geen aandacht.’’

De reacties op bedreigingen verschillen sterk per gemeente. Burgemeester Sander Schelberg kiest ervoor om soms het gesprek aan te gaan met bedreigers:

“Als ik dan vraag hoe dit kan, dan zeggen ze: ‘ik heb het niet zo bedoeld’. Ze maken het heel onpersoonlijk via de sociale media, om vervolgens wel over te gaan tot echte bedreigingen. Het lijkt alsof het normaal is, maar het is onacceptabel.”

In Deventer hanteert men juist een tegenovergestelde aanpak. Volgens Maarten-Jan Stuurman, persvoorlichter van de gemeente Deventer, is het niet altijd zinvol om in gesprek te gaan met bedreigers:

“Het moet ook nut hebben om met dit soort mensen in gesprek te gaan. Het risico wat dit met zich meebrengt door het aandacht te geven is dat je wellicht copycats inspireert om dit ook te doen. Als iemand een bedreiging gooit door een vuurwerkverbod, dan is dat anders dan wanneer je te maken hebt met iemand die last heeft van onwaarheden in zijn leven waar wij voor aansprakelijk worden gesteld. Daarom hebben wij ervoor gekozen om deze mensen geen aandacht te geven.”

Image by Narcis Ciocan from Pixabay

Related Post

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *