Kleine (lokale) bierbrouwers verkeren in zwaar weer, zo blijkt uit een stuk van De Stentor. Voor het tweede jaar op rij daalt het aantal brouwerijen. ‘De hoge kosten worden grotendeels doorberekend aan de afnemer waardoor het niet meer winstgevend is, daar komt bij dat de algemene kosten stijgen,’ zegt Raymon van der Palen, van de Nederlandse Brouwers Branche. Het wordt voor lokale brouwers steeds moeilijker om te blijven bestaan.
Davo-bieren uit Deventer is een brouwerij die te maken heeft met de stijgende kosten. ‘Een deel van je aandelen verkopen doe je niet omdat je het leuk vindt’, aldus Jos Schmitz, een van de drie oprichters van Davo-bieren. Wel is dit een van de redenen dat Davo zijn kop nog boven water kan houden in deze moeilijke tijd. Wat ook erg heeft geholpen in tijden van Corona is dat Davo naar eigen zeggen: ‘Tegen de stroom in met de wind mee heeft ondernomen. Iedereen wilde tijdens corona van zijn spullen af, daar hebben wij gebruik van gemaakt.’ Door het ondernemende gedrag van de brouwers in tijden van corona hebben ze gunstige deals kunnen maken met verhuurders en hebben daar nu nog profijt van.
Nevel Wild Ales, een lokale brouwer uit Nijmegen, ging failliet. ’Het was een combinatie van factoren,’ aldus Mattias Terpstra, eigenaar van Nevel Wild Ales. Doordat de consumenten en de horeca anders inkopen hebben veel brouwers een mindere afname. De oorlog in Oekraïne speelt een grote rol bij de situatie van Nevel Wild Ales, ‘vooral die inflatie die daarop volgde’.
Raymon van der Palen ziet dat veel consumenten toch kiezen voor normaal bier vanwege de prijs en dit in het buitenland kopen, wat ten koste gaat van het lokale biertje. Dat blijkt ook uit de cijfers van de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur. Van de 957 brouwerijen in 2022, zijn er nu nog 916 over. ‘De markt raakte verzadigd en vroeg of laat zou er een correctie komen,’ vertelt Jan Ausems, van de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur.
Hoewel brouwers zoals Davo met creativiteit en financieringsopties kunnen overleven, zijn niet alle lokale brouwers daartoe in staat. Het is een opeenstapeling van uitdagingen die de sector onder druk zet, waarbij hoe je in het verleden hebt gehandeld een grote rol kan spelen in de situatie van nu. De vraag blijft hoe lang de brouwerijen hun unieke positie kunnen behouden.