5 februari 2025

Ongewenst gedrag hoog in horeca

Door: Jim van den Breemen

Werknemers in de horeca hebben het meest van alle sectoren te maken met ongewenst gedrag, vaak een seksueel getint randje. Dit blijkt uit recent gepubliceerde resultaten van het CBS en de Nationale enquête Arbeidsomstandigheden (NEA). ‘Het is een onbesproken onderwerp. Ongewenst gedrag en seksuele intimidatie wordt niet altijd herkent en erkent,’ zegt Edwin Vlek van De Horecabond (Voormalig FNV Horeca).

Vrouwen ervaren over het algemeen meer ongewenst gedrag dan mannen in een horecafunctie, namelijk 29 procent tegenover zo’n achttien procent van de mannen. Dat is een verschil van zo’n elf procent. Het verschil wordt nog groter op het gebied van seksueel ongewenst gedrag. Hier moet zestien procent van de vrouwen mee omgaan, in tegenstelling tot zes procent van de mannen.

‘Ik vond het eerst moeilijk om te dealen met lastige gasten. Ze waren erg intimiderend en wanneer stemmen werden verheven kon ik hier moeilijk mee om gaan. Naarmate dit gedrag ‘normaal’ voor mij werd, omdat dit niet stopte, kon ik hier beter mee omgaan. Dat hield in: rustig blijven, situaties de-escaleren en zelfverzekerd blijven in mijn positie,’ vertelt een voormalig medewerker van een studentencafé in Zwolle die liever anoniem blijft. Hier liep ze niet alleen regelmatig tegen ongewenst gedrag van gasten aan, maar ook van leidinggevenden.

Dit is het tweede jaar waarin het CBS de NEA-enquête op deze wijze uitvoert, hierdoor hebben we weinig inzicht op eerdere jaren. ‘Vanaf het verslagjaar 2022 verschilt de wijze waarop gegevens voor de NEA zijn verzameld en verwerkt op enkele punten van eerdere verslagjaren. Daardoor zijn de cijfers vanaf 2022 mogelijk niet in alle gevallen vergelijkbaar met de cijfers tot en met 2021.’[1]

Tegenwoordig is het mogelijk om melding te maken bij De Horecabond van dit soort gedrag, hier hebben ze in 2022 voor gepleit. ‘Wij willen het zo laagdrempelig mogelijk maken voor de werknemers die hiermee te maken krijgen om zich te melden,’ aldus Edwin Vlek.

Paul Schoormans, beleidsadviseur bij Koninklijke Horeca Nederland, denkt na over de vraag of werknemers naar de arbo-arts kunnen gaan. ‘Dat staat niet letterlijk in het contract, maar de werkgever is wel verplicht om bij indiensttreding een werknemer te informeren over bij welke arbodienst hij of zij zit en welke bedrijfsarts er is.’ [2]

Ook heeft het College voor de Rechten van de Mens een tipsheet opgesteld waarin voor werkgevers stapsgewijs staat hoe je omgaat met ongewenst gedrag. Daarnaast is er het welbekende ‘huisregelbordje’ die veel horecagelegenheden bij de deur hangen.

Al met al zijn de cijfers wel gestegen sinds 2022. Toen ervaarden werknemers in de horeca zo’n 20 procent ongewenst gedrag, dit jaar bedraagt dit 28,7 procent.

Foto: Andrea Piacquadio


[1] Bron: site CBS

[2] Bron: Persbericht KHN   

Related Post

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *