20 juli 2025

1 op de 10 LHBTQIA+ personen slachtoffer van geweld: zorgen ook in Zwolle

Foto van: Alexander Grey, Pexels

10 procent van de LHBTQIA+ gemeenschap in Nederland was in 2023 slachtoffer van geweld. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Het onderzoek, onderdeel van de Veiligheidsmonitor 2023, toont aan dat LHBTQIA+ personen vaker te maken hebben met criminaliteit dan niet-LHBTQIA+ mensen. Zo gaf 25 procent van de LHBTQIA+ personen van 15 jaar of ouder aan in het afgelopen jaar slachtoffer te zijn geworden van misdrijven zoals geweld, diefstal of vernielingen. Bij niet-LHBTQIA+ personen ligt dit percentage op 19.

Van de LHBTQIA+ slachtoffers gaf 32 procent aan negatieve gevolgen te ervaren, zoals emotionele, fysieke of financiële schade. Dit percentage is hoger dan bij niet-LHBTQIA+ slachtoffers, van wie 25 procent negatieve gevolgen meldde. Vooral emotionele schade valt op: 26 procent van de LHBTQIA+ slachtoffers ervoer emotionele schade, tegenover 20 procent van de niet-LHBTQIA+ slachtoffers. De gevolgen van geweld zijn vaak ingrijpend,” verteld een woordvoerder van het CBS. “De psychologische impact kan variëren, maar bij veel slachtoffers kan het geweld leiden tot langdurige gevolgen zoals angst of depressie.”

Het verschil is het grootst bij geweldsmisdrijven, zoals seksuele delicten. LHBTQIA+ personen zijn hierin twee keer zo vaak slachtoffer als niet-LHBTQIA+ mensen. Binnen de gemeenschap zijn vooral non-binaire en genderqueer personen kwetsbaar (24 procent), gevolgd door bi-plus vrouwen (13 procent) en homoseksuele mannen (10 procent).

Ook in Zwolle is dit herkenbaar, zegt Heleen Rompelman, voorzitter van COC Zwolle: “We krijgen geregeld signalen van mensen die zich niet veilig voelen, bijvoorbeeld bij het uitgaan of op straat. Vooral jongeren geven aan dat ze zichzelf niet durven zijn. Deze cijfers bevestigen wat wij in de regio al langer merken: er is nog veel werk te doen als het gaat om acceptatie en veiligheid.”

Volgens Rompelman is er lokaal meer aandacht nodig voor de positie van LHBTQIA+ personen. “Veiligheid gaat niet alleen over wetten en regels, maar ook over zichtbaarheid, steun en bewustwording in de samenleving. Dat begint al op school en in de wijk.”

De cijfers onderstrepen het belang van gericht beleid om de veiligheid van LHBTQIA+ personen te verbeteren. Acceptatie bevorderen en discriminatie tegengaan zijn hierbij essentieel. Ook is het cruciaal dat slachtoffers van geweld toegang hebben tot passende zorg en ondersteuning.

Related Post

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *