Door: Huub van Leeuwen
Het aanstaande bezoek van Geert Wilders aan Israël heeft volgens politicoloog Radi Suudi in geen invloed op de diplomatieke relatie tussen Nederland en de Palestijnse Autoriteiten. Aangezien, ‘Het kabinetsbeleid bepalend is en niet de persoonlijke reizen van politici.’ Toch zorgt het bezoek dat minister van Buitenlandse Zaken Casper Veldkamp voor de nodige controverse.
Geert Wilders gaat tijdens zijn bezoek aan Israël langs premier Netanyahu en kolonist Yossi Dagan. Het bezoeken van een Israëlische kolonist wordt Internationaal vaak gezien als een steunbetuiging voor het Israëlische kolonialisme op de Westelijke-Jordaanoever. Volgens politicoloog Radi Suudi gaat Wilders tegen het kabinetsbeleid in, maar doet hij dit niet om het kabinet in een andere koers te laten varen of de banden met de PA (Palestijnse Autoriteit) te verslechteren.
Thomas van Gool werkzaam bij PAX als projectmanager Israël-Palestina noemt het bezoek ‘problematisch’ voor de relatie tussen Nederland en Palestina. Van Gool beweert dat deze reis van Wilders ‘Door de publieke opinie in Palestijns gebied nou eenmaal gezien gaat worden als een vertegenwoordiger van Nederland die Illegale nederzettingen bezoekt.’ ‘De PA zal het onderscheid weten, maar in de praktijk is het heel lastig om uit te leggen dat de leider van de grootste partij, die ook in de coalitie zit geen echte vertegenwoordiger van Nederland is.’
Van Gool merkt ook dat Wilders niet de enige Nederlander zou zijn die de relatie met de
Palestijnse Autoriteit zou verstoren. Zo zegt de projectmanager: ‘De Nederlandse regering is
eerder onderdeel van het probleem dan van de oplossing.’ Dit zegt van Gool, omdat volgens hem de Nederlandse regering niet kritisch genoeg zou zijn voor Israël en dat Nederland op deze manier nooit echt goede banden zou kunnen onderhouden met de PA.
De drijfveer die volgens Suudi achter dit bezoek van Wilders ligt is ‘zijn persoonlijke agenda’.
Omdat dit bezoek aan Israël in deze tijd natuurlijk behoorlijk spraakmakend is in het licht van de
uitspraak van het internationaal strafhof over premier Netanayahu. Het is volgens de politicoloog vooral de ‘beeldvorming waarmee hij bij de volgende verkiezingen (die volgens Suudi aanstaande zijn) een nog grotere overwinning wil pakken.’ ‘Beeldvorming is iets waar
zijn (Wilders) politiek op drijft.’