De Poepgroep Klarendal zet zich in om de overlast van hondenpoep terug te dringen. Tot nu toe zijn ze daar met humor in geslaagd. Met een stripje in de krant proberen ze het bewustzijn onder de mensen te vergroten. Dit komt als geroepen want uit cijfers van het CBS van dit jaar blijkt dat zes op de tien mensen zich ergert aan hondenpoep op straat.
Ongeveer 6 of 7 jaar geleden waren enkele bewoners van Klarendal er klaar mee en zette ze de Poepgroep op om de straten zo poepvrij mogelijk te houden. Dit doen ze door dispensers met hondenpoepzakjes in de wijk te plaatsen. Ze hebben er inmiddels al zo’n vijftien staan in Klarendal. ‘Er gaan 10.000 zakjes per jaar doorheen’ meldt Marnette Oosterwijk, die al vanaf de oprichting betrokken is bij de Klarendalse Poepgroep en verantwoordelijk is voor de organisatie en uitvoering. ‘Daaraan kan je al zien dat het werkt.’ Ook doet de Poepgroep twee keer per jaar mee met de Grote Clean up actie waar ze informatie geven.
De Poepgroep wordt in hun acties ondersteund door de gemeente Arnhem, die erg enthousiast is over hun acties. ‘De dispensers zijn betaald vanuit een subsidie Fonds Burgerkracht gemeente draagt jaarlijks 1500 euro bij voor de aanschaf van de hondenpoepzakjes,’ zegt Oosterwijk. Verdere acties is de Poepgroep op dit moment niet van plan. Wel zeggen ze dat er al veel minder hondenpoep op straat te vinden is.
Hondenpoep op straat is niet alleen vervelend voor voorbijgangers. Ook honden kunnen er problemen van ondervinden. ‘Er zijn honden die poep eten’ zegt Else Verbeek, Associate professor dierenwelzijn, Swedish University of Agricultural Science en gedragsconsultant van Amazing Animal Minds. ‘Hoe meer poep, hoe meer ze dat doen en dat kan heel vervelend zijn voor de eigenaar.’ Coprofagie wordt dit genoemd. Het eten van poep is voor honden normaal gedrag om hun nest schoon te houden. Het kan echter braken en diarree bij het dier tot gevolg hebben. Het afleren van je hond om poep te eten is niet een kwestie om achter je huisdier aan te jagen zodra hij een hoop poep ziet. De hond ziet dan zijn baasje als concurrentie en zal zo snel mogelijk de drollen naar binnen proberen te werken.
fotograaf: Marnette Oosterwijk