Middelbare school moet verhuizen, maar een gebouw is moeilijk te vinden
Middelbare school moet verhuizen, maar een gebouw is moeilijk te vinden

Middelbare school moet verhuizen, maar een gebouw is moeilijk te vinden

Volgend jaar in augustus moet de school de Brouwerij in Oosterbeek hun gebouw verlaten, maar ze kunnen, maar geen nieuw gebouw vinden. Het gebouw waar ze nu in zitten is verkocht aan een projectontwikkelaar die er 26 appartement voor in de plaats gaat zetten. Het recht op een nieuwe school hebben ze niet, dus zullen ze op zoek moeten naar een school om samen mee te wonen, maar dat is nog niet zo eenvoudig.

‘Het is moeilijk om een gebouw te vinden, omdat we veel vierkante meters nodig hebben’ zegt Gonny van Moorsel, directrice van de Brouwerij. ‘Vanwege het onderwijsconcept heb je het nodige aan ruimtes nodig.’ De Brouwerij is middelbare school met speciaal onderwijs, die gespecialiseerd is in autisme. Het is mogelijk je vmbo-tl of havodiploma te behalen. De school biedt ook een arbeidsroute aan, waarbij leerlingen middels stages en arbeidsvaardigheden worden voorbereid op werk. De school heeft 10 mentorlokalen nodig. Praktijkruimtes waar techniek, handvaardigheid, CKV en koken gegeven kan worden. Een sportzaal, gespreksruimtes en time-out ruimtes voor als de leerlingen de behoefde hebben even alleen te zijn.’ Verder zijn ook kantoren, een speelplein en aula gewenst.

‘Nu de tijd begint te dringen geeft het de nodige onrust’ zegt van Moorsel. ‘Sommige medewerkers zitten er niet zo mee, maar het grootste deel wil weten waar ze volgend jaar komen te werken, en dat snap ik.’ Leerlinge vragen ook steeds vaker of er al nieuws is en in de leerlingenraad wordt erover gesproken. Nick, lid van de leerlingenraad, vindt het jammer dat er nog geen nieuwe school is gevonden. ‘Sommige leerlingen zitten er wel mee, die willen graag zeker van hun zaak zijn’ zegt hij. Maar veel zijn het er volgens hem niet. Het zou maar om tientallen leerlingen gaan die zich druk maken over waar hun school volgend jaar komt te staan. In de leerlingenraad merken ze de naderende verhuizing, vooral doordat ze daarmee rekening moeten houden met hun plannen. ‘Als we bijvoorbeeld nieuwe goaltjes willen, krijgen we die pas bij de volgende school want anders verspillen we alleen maar geld’ zegt Nick.

Ook tijdens de ouderavonden worden en vragen gesteld en tijdens de mr staat huisvesting altijd op de agenda. Tijdens vergaderingen wordt het team geïnformeerd. Ook als er geen nieuws is, het is belangrijk ze op de hoogte te houden, vindt van Moorsel. ‘We zullen nooit op straat komen te staan. Er is altijd een oplossing, daar geloof ik in.’ Eerder heeft de school al uitstel van de projectontwikkelaar gekregen, dat kwam voornamelijk omdat het bouwen van de woningen in Oosterbeek ook niet zo snel ging.

fotograaf: Paul Bouwman

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *