6 februari 2025

Kleine (lokale) bierbrouwers verkeren in zwaar weer, zo blijkt uit een stuk van De Stentor. Voor het tweede jaar op rij daalt het aantal brouwerijen. ‘De prijzen voor grondstoffen zijn gestegen, personeel is duurder en de coronacrisis hebben veel invloed gehad.’ Aldus Jan Ausems, van stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur. Het wordt voor lokale brouwers steeds moeilijker om te blijven bestaan.  

DAVO-bieren uit Deventer is een brouwerij die te maken heeft met de stijgende kosten. ‘Een deel van je aandelen verkopen doe je niet omdat je het leuk vindt’,aldus Jos Schmitz, een van de drie oprichters van Davo-bieren. Wel is dit een van de redenen dat DAVO zijn kop nog boven water kan houden in deze moeilijke tijd. Wat ook erg heeft geholpen in tijden van Corona is dat DAVO naar eigen zeggen: ‘Tegen de stroom in met de wind mee heeft ondernomen’. Door het ondernemende gedrag van de brouwers in tijden van corona hebben ze gunstige deals kunnen maken met bijvoorbeeld verhuurders en hebben daar nu nog profijt van. ‘Iedereen wilde met corona van zijn spullen af, daar hebben wij gebruik van gemaakt’.

Nevel Wild Ales, een lokale brouwer uit Nijmegen gaat wel failliet. ’Het was een combinatie van factoren’ vertelt Mattias Terpstra, eigenaar van Nevel Wild Ales. Doordat de consumenten en de horeca anders inkopen hebben veel brouwers een mindere afname. De oorlog in Oekraïne speelt een hele grote rol bij de situatie  van Nevel Wild Ales, ‘vooral die inflatie die daarop volgde’.

‘De hoge kosten worden grotendeels doorberekend aan de afnemer waardoor het niet meer winstgevend is daar bijkomend is dat ook de algemene kosten stijgen’ zegt Remon van der Palen, van de Nederlandse Brouwers Branche. Hij ziet dat veel consumenten toch kiezen voor normaal bier vanwege de prijs en die in het buitenland kopen, dat gaat ten koste van het lokale biertje.

Hoewel sommige brouwers zoals DAVO met creativiteit en financieringsopties kunnen overleven, zijn niet alle lokale brouwers daartoe in staat. Het is een opeenstapeling van uitdagingen  die de sector onder druk zet. De vraag blijft hoe lang kleine brouwerijen hun unieke positie kunnen behouden.

Related Post

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *