ZWOLLE – Op hogescholen wordt het meeste gebruik gemaakt van vormen van kunstmatige intelligentie. Dit blijkt uit een onderzoek van het CBS. Dit toonde aan dat vierendertig procent van mensen met een afgeronde hbo- of wo- opleiding gebruikt maakten van AI. Binnen deze groep wordt AI het meest benut door 18- tot 25- jarigen, namelijk door zestig procent.
Doordat kunstmatige intelligentie zich steeds verder ontwikkelt, heeft het steeds meer mogelijkheden en functies. Het kan bijvoorbeeld teksten samenvatten, helpen met het correct invoeren van de Apa-normen, maar het kan ook een leuke vakantiedag voor je inplannen. Hierdoor wordt het gebruiken van AI steeds handiger en nuttiger. ‘Ik gebruik Artificial Intelligence elke dag, zowel voor mijn werk als voor persoonlijke zaken,’ laat Toon Otten weten. Hij is docent en onderzoeker aan de Hogeschool Inholland. Volgens Toon komt Artificial Intelligence goed van pas bij bijvoorbeeld het doen van bronnenonderzoek, en zegt het hier ook vaak voor te gebruiken: ‘Vroeger kostte dat uren, dagen tijd’. Ook laat hij weten AI te gebruiken voor het verbeteren van resultaten en het bieden van nieuwe inzichten. Naar zijn verwachting zal AI zich in de toekomst verder ontwikkelen. Ook verwacht hij dat het neurale netwerk ervan steeds meer zal lijken op dat van de mens, maar nooit helemaal hetzelfde zal worden. Dáár liggen volgens Otten de kansen en de sleutel in onze samenwerking met AI.
Otten ziet het als een kans dat Artificial Intelligence de mogelijkheid biedt om bepaalde taken over te nemen. De tijd die dankzij AI vrijkomt kan volgens Otten gebruikt worden om studenten te leren het zo goed mogelijk in te zetten. ‘Wij zullen nu veel meer tijd hebben om onze menselijke eigenschappen te ontwikkelen.’ Typisch menselijke dingen zoals ethiek, creativiteit, motiveren, argumenteren en presenteren zullen volgens Otten blijven en alleen maar belangrijker worden.
Foto door Sanket Mishra