Greenpeace knokt voor stopzetten plannen diepzeemijnbouw voordat het begint
Greenpeace knokt voor stopzetten plannen diepzeemijnbouw voordat het begint

Greenpeace knokt voor stopzetten plannen diepzeemijnbouw voordat het begint

ZWOLLE – Greenpeace voert actie om de start van diepzeemijnbouw tegen te houden en het lijkt erop dat ze succes boeken. Voor alsnog krijgen bedrijven geen groen licht, en is er een kans dat dit ook nooit zal gebeuren. “We hebben nog hoop; we zijn al ver gekomen”, aldus een woordvoerder van Greenpeace. Pas in juli 2025 verwacht de ISA een duidelijk besluit te kunnen nemen over de toekomst van de diepzee. 

Greenpeace is in 2023 gestart met de acties tegen de plannen van bedrijven om te starten met de diepzeemijnbouw. De oceanen zijn het laatste ongerepte ecosysteem en dat willen ze graag zo houden. Petities, spandoeken, lobbyen; ze geven niet op. De VN-organisatie ISA is nu bezig om te bepalen of de voordelen van diepzeemijnbouw opwegen tegen de potentiële verwoestingen van de oceaan.  

De risico’s voor de enorme biodiversiteit in de diepzee zijn niet precies duidelijk, omdat een groot deel hiervan nog niet is ontdekt. Wel zijn wetenschappers er zeker dat de diepzeemijnbouw het ecosysteem aantast. Dit zou grote gevolgen hebben voor kustgemeenschappen die afhankelijk zijn van de oceaan. 

Diepzeemijnbouw is een vrij nieuwe industrie. Een handje vol bedrijven, zoals AllSeas, is druk bezig om zich voor te bereiden op de start van diepzeemijnbouw in de oceanen. Ze willen met grote machines mangaanknollen van de zeebodem opzuigen. De mangaanknollen bevatten metalen en mineralen die gebruikt kunnen worden voor het opwekken van elektronica.  

Afbeelding: Jack Cowley/Greenpeace 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *