Uit onderzoek van Nederlandse Brouwers blijkt dat steeds meer jongeren alcoholvrij bier drinken. Ruim 55% van de 18-plussers vindt dat alcoholvrij bier een goede vervanging is, en vooral jongvolwassenen zien het als een middel om alcoholmisbruik te voorkomen. De populariteit van alcoholvrij bier blijft groeien: sinds 2010 is de consumptie met meer dan 500% toegenomen.
Volgens de voorzitter van Nederlandse Brouwers, Fred Teeven drinken steeds meer mensen minder alcohol: “Op dit moment is 1 op de 15 geconsumeerde biertjes alcoholvrij. De bierbrouwers willen dat in 2030 één op de tien gedronken biertjes alcoholvrij is.” Aldus Teeven tegen het ANP. “Dit doen brouwers door de keuze voor alcoholvrij bier in horeca en supermarkt nog aantrekkelijker te maken met nieuwe varianten en nieuwe smaken.” Aldus Teeven.
Het onderzoek toont ook aan dat mensen meestal eerst alcoholisch bier drinken voordat ze overgaan naar alcoholvrij. Toch groeit het aantal mensen dat direct voor alcoholvrij kiest. Vooral jongvolwassenen zien het als een sociale drank en drinken het vaak bij gelegenheden als evenementen, uitstapjes en zonnige dagen.
Ondanks de inspanningen van de brouwers om alcoholvrij drinken te stimuleren, heeft het vorige kabinet de verbruiksbelasting op alcoholvrij bier bijna verdubbeld. Teeven roept de overheid op om dit beleid te herzien en het voorbeeld van Engeland te volgen, waar alcoholvrij bier is vrijgesteld van dergelijke belastingen.
Foto van: Engina Kyurt