ZWOLLE – In de toekomst kan het zo maar eens gebeuren dat kunstgras een comeback gaat maken. Afgelopen jaren werd er in de Nederlandse voetbaltop volop gepleit voor een kunstgrasvrije Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie. Inmiddels is de Eredivisie volledig kunstgrasvrij en zet ook de KKD stappen. Maar zitten er dan alleen nadelen aan het ‘neppe’ gras?
Een voordeel van kunstgras is de consistentie. Het biedt een stabiel oppervlakte wat makkelijk te onderhouden is. Door de stabiliteit en vastigheid van het veld is het zeer geschikt voor sensortechnologie. Zo kan er op deze manier data worden gewonnen over het spel of over de prestaties van spelers. Vooral voor professionele voetbalclubs is het aantrekkelijk. Zij zitten in de financiële positie om op deze manier in de jeugd te investeren.
Kunstgras wordt vaak verfoeid door de vele blessures die ontstaan op de ‘stroeve’ ondergrond. Juist daarom is het voor de jeugd eventueel een goede innovatie. Zij zijn tenslotte nog fit en vol energie. Jorn Hekkert, middenvelder van FC Emmen, ziet ook kansen. De Drentse KKD vereniging maakte deze week bekend dat ook zij gaan overstappen op normaal gras. ‘Dat is mooi, ik speel liever op een goed grasveld dan op een goed kunstgrasveld. Wel denk ik dat juist in de jeugd je nog op kunstgras kan spelen. En als je daar ook nog eens extra voordelen uit kan halen door die technologie is dat een win-winsituatie. ’
Maar is deze sensortechnologie dan ook niet mogelijk op een grasveld? Het antwoord daarop is ‘Ja’. Alleen zitten daar veel meer nadelen aan. Grasvelden krijgen door het jaar heen veel te verduren. Wat te denken van de verschillende weersomstandigheden en slijtage. Of ongedierte als engerlingen en mollen. Nee, als het om deze ‘sensortechnologie gaat dan wint het kunstgras van het gras. Maar daar blijft het voorlopig ook bij.