ZWOLLE- De provincie Overijssel ontvangt 208 miljoen euro van het Rijk voor de tweede fase van het Programma Natuur, gestart in 2024, om natuurherstel te bevorderen. De rijksoverheid, provincies en terreinbeheerders, zoals Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, investeren via het Programma Natuur in het herstel en de versterking van de natuur.
In de Natura 2000-gebieden wordt biodiversiteit bedreigd door stikstofuitstoot. ”Deze steun stelt ons in staat onze wettelijke taak voor natuurbescherming effectief uit te voeren. Per gebied bepalen we welke maatregelen nodig zijn om de natuur te versterken en beter bestand te maken tegen stikstofneerslag”, verklaart Gideon Burgers, woordvoerder Landbouw en Natuur van provincie Overijssel. Door in en om deze gebieden via maatwerk acties te ondernemen, moet de natuur hersteld worden.
Het Programma Natuur is gestart in 2021 om de achteruitgang van de natuur te voorkomen en de natuur in en rondom de Natura 2000-gebieden te verbeteren, met de betrokkenheid van provincies en partners. Tijdens de eerste fase van het programma voerde de provincie Overijssel vooral maatregelen uit binnen de natuurgebieden, die tot nu toe vooral gericht waren op het beschermen en versterken van de biodiversiteit. ”In de tweede fase van het Programma Natuur wordt ook geld ingezet voor herstelprojecten buiten Natura 2000-gebieden. Als je daar ook goed voor zorgt, dan heeft dat een positief effect in veel gevallen op de totale natuur”, vertelt Burgers.
Ruud Pleune is programmamanager Natuur, Landschap en Landbouw en werkt voor Natuur en Milieu Overijssel. De provincie Overijssel stelt in de tweede fase van het Programma Natuur het grootste deel van het beschikbare budget beschikbaar voor de 24 Natura 2000-gebieden. ”Op dit moment ligt de focus op het tegengaan van achteruitgang van de natuur, waarvoor het grootste deel van het budget wordt ingezet”, benadrukt Pleune. Er wordt ook 5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor onderzoek. Dit budget wordt gebruikt om diepgaand inzicht te krijgen in herstelprojecten van de waterhuishouding en andere ecologische interventies.
Boscompensatie is een belangrijk onderdeel van het Programma Natuur. In de eerste fase ontving de provincie Overijssel 17 miljoen euro. In de tweede fase van het Programma Natuur wordt er door de provincie Overijssel 70 miljoen euro geïnvesteerd om gekapte bomen te vervangen. Het kappen van bomen gebeurt soms in natuurgebieden, bijvoorbeeld om heide te herstellen of om te voorkomen dat er in hoogveengebieden te veel water verdampt. ”Bij de hoogveengebieden wordt ervoor gezorgd dat het hoogveen niet verder uitdroogt en uiteindelijk doodgaat. Met dit geld wil de provincie ervoor zorgen dat de veenplantjes weer gaan groeien en uitbreiden in de natuurgebieden”, benadrukt Pleune.
Fotograaf: Mark Zekhuis