Stijging van 6 procent van politieke participatie onder jongeren
Stijging van 6 procent van politieke participatie onder jongeren

Stijging van 6 procent van politieke participatie onder jongeren

ZWOLLE – Steeds meer jongeren laten hun stem horen. Het aandeel Nederlandse jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar dat zich inzet voor politieke acties, is de afgelopen 5  jaar gestegen van 38 naar 44 procent. Dit blijkt uit de enquête Sociale samenhang en welzijn van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waarin sinds 2012 jaarlijks wordt gevraagd naar deelname aan politieke acties.

De cijfers laten zien dat vooral vrouwen en jongeren die een opleiding op het hbo of de universiteit volgen, politiek actief zijn. Daarbij groeit niet alleen de deelname aan fysieke acties, zoals protestmarsen en demonstraties, maar ook aan online actievormen. Digitale protesten, zoals petities en campagnes via sociale media, winnen snel aan populariteit.

Binnen jongerenpartijen zoals de JOVD is de stijging van participatie ook duidelijk merkbaar. Mauk Bresser, voorzitter van de JOVD, vertelt dat de organisatie de afgelopen jaren steeds meer aanmeldingen ontvangt. “Je merkt een bredere interesse voor de vereniging en waar wij voor staan,” zegt hij. Door middel van ledendagen en actieve inzet op sociale media laat de JOVD zien wat ze doen en voor wie ze staan. Op deze manier weten ze een steeds grotere aanhang te creëren.

Mathijs van de Sande, politiek filosoof, is wederom niet verrast door de stijging van politieke participatie en protest onder jongeren. Volgens hem is protest dé manier voor jongeren om thema’s waarmee zij in aanraking komen onder de aandacht te brengen. Hij benadrukt dat een democratie niet kan bestaan zonder protest, omdat democratische instituties slechts een klein onderdeel zijn van wat een democratie werkelijk omvat. “Kwesties waar het volk echt mee zit, worden door protest aan de orde gesteld,” stelt Van de Sande. Hij verwacht dat de politieke participatie onder jongeren blijft toenemen zolang hun zorgen en problemen onvoldoende worden besproken.

Bresser benadrukt het belang van politieke participatie onder jongeren. “Wij zijn degenen die het langst moeten leven met de beslissingen die nú worden genomen,” stelt hij. Dat jongeren momenteel zo ondervertegenwoordigd zijn in de politiek, vindt hij zonde. Hoewel hij hoopt dat de participatie blijft groeien, wijst hij ook op de verantwoordelijkheid van politici. “Zolang zij niet duidelijk maken dat ze er voor jongeren zijn, kun je niet verwachten dat iedereen zijn best doet om te participeren.” Bresser roept daarom op tot meer betrokkenheid van jongeren bij de politiek.

foto: ANP Jeroen Jumelet

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *