ZWOLLE – De afgelopen twee jaar daalt het aantal lokale bierbrouwerijen, terwijl het de jaren voorheen nog steeg. Sinds 2022 is het aantal kleine bierbrouwerijen gedaald van 957 naar 916 brouwerijen, blijkt uit cijfers van de stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur.
Hoewel het aantal bierbrouwerijen in Nederland na corona nog steeg, merken eigenaren van lokale bierbrouwerijen in Nederland nu toch de gevolgen van de pandemie en de stijging van de prijzen.
Ronald van de Streek onderscheidt twee situaties waardoor kleine bierbrouwers moeilijk door kunnen gaan met het brouwen van bier. Hij is deskundige op het gebied van onafhankelijke brouwerijen en heeft veel verstand van de biermarkt. “Er zijn brouwerijen die te vroeg te veel geïnvesteerd hebben maar niet de geanticipeerde groei konden bereiken, en er zijn brouwerijen die te klein zijn gebleven om echt goed van te leven. Die hadden misschien wel de ambitie om ervan te leven, maar door te hoge schulden, financieringslasten en door corona konden deze kleine brouwerijen toch niet doorgaan.”
Ronald is zelf ook actief in de bierbrouwerij. Hij is namelijk een van de eigenaren van de brouwerij vandeStreek bier. Zij zijn gegroeid tot één van de grootste onafhankelijke bierbrouwerijen in Nederland en leveren bier aan supermarkten en horeca door het hele land.
Volgens Ronald hoeft het nog geen verloren zaak te zijn voor alle kleine bierbrouwerijen. “Er is altijd wel enige interesse door lokale ondernemers om het lokale bier actief te houden, omdat lokaal bier in dorpen wel veel brengt.” Het is volgens Ronald namelijk prima mogelijk om een bestaan op te bouwen met een kleine bierbrouwerij als je niet te hoge schulden hebt.
Foto door Pixabay