WIERDEN- In de plannen voor de Duurzaamheidsroute A35 staat dat er ruimte komt voor zonnepanelen en infrastructuur voor duurzame energie. De provincie Overijssel heeft de plannen voor de Duurzaamheidsroute A35 gepresenteerd, een project van zes Twentse gemeenten, de provincie Overijssel, Rijkswaterstaat en netbeheerder Enexis. Deze route is een van de dertig locaties in Nederland waar de Rijksoverheid gronden beschikbaar stelt voor duurzame energie. Deze locaties vallen onder het landelijke programma Opwek van Energie en Rijksvastgoed (OER).
Het landelijke programma OER is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Klimaat en Groene Groei, omvat onder andere de Duurzaamheidsroute A35. Paul Bielen is projectleider van de Duurzaamheidsroute A35. ”OER is een landelijk programma waarin wordt onderzocht hoe we rijksgronden kunnen inzetten voor de energietransitie”, vertelt Bielen. Met de verwachte jaarlijkse energieopbrengst kan de Duurzaamheidsroute A35 voorzien in de energiebehoefte van zo’n 25.000 huishoudens in Twente.
Inwoners uit de omgeving van de Duurzaamheidsroute A35 worden actief betrokken bij dit project. Antonina Ronhaar is adviseur duurzaamheid in de gemeente Wierden. ”Tijdens de verkenningsfase en de planfase hebben inwoners uit de gemeente Wierden via digitale enquête, de website en verschillende rondes bijeenkomsten ideeën, vragen en wensen ingebracht. Ook is er een brief gestuurd naar inwoners in de straal van 200 meter rondom de Duurzaamheidsroute A35. In deze brief worden de inwoners uitgenodigd voor een inloopbijeenkomst op 9 december in Wierden. Tijdens deze inloopbijeenkomst worden de plannen van de Duurzaamheidsroute A35 gepresenteerd”, vertelt Ronhaar.
De totstandkoming van de Duurzaamheidsroute A35 is een resultaat van de samenwerking tussen de provincie Overijssel, zes Twentse gemeenten (Almelo, Borne, Enschede, Hellendoorn, Hengelo en Wierden), Rijkswaterstaat en netbeheerder Enexis. ”De gemeenten en provincies gaan over planologie om de bestemmingen te regelen. Rijkswaterstaat toetst heel sterk of dit allemaal past en welke eisen stellen we hier allemaal aan vanuit doorstroombaarheid en de veiligheid op de rijksweg. Netbeheerder Enexis adviseert hoe wij uiteindelijk het project kunnen aansluiten op het netwerk”, benadrukt Bielen.
De Duurzaamheidsroute A35 toont aan hoe met een slimme inzet van beschikbare, ruimte langs infrastructuur belangrijke bijdragen kunnen worden geleverd aan de energietransitie in Nederland. ”Langs de A35 is op Rijksgrond zo weinig ruimte, dat wij breder moeten kijken dan alleen de Rijksgronden. Wij gaan met gemeenten in overleg om te kijken of zij nog gronden in eigendom hebben voor een zonnepark. Ook hebben wij in een gemeente gekeken naar gronden van omwonenden die daaraan mee willen doen. Op die manier krijg je een groter projectgebied en is de hoop dat je meer schaalgrootte hebt en je het daarmee economisch makkelijker gaat krijgen”, vermeldt Bielen. Als alles volgens plan loopt, wordt de eerste stroom medio in 2030 opgewekt en wordt daarmee een flinke impuls gegeven aan de verduurzaming van de regio.
Fotograaf: Rijkswaterstaat