5 februari 2025

De status van de wolf: behouden of verzwakken?

Bron: Pexels

De eerste wolf vestigde zich in 2018, voor het eerst in 150 jaar, weer in Nederland. Sindsdien is het aantal wolven geleidelijk gestegen. Naar schatting leven er op dit moment 104 tot 124 wolven in Nederland, waarvan 24 gevestigde wolven. De wolf is een strikt beschermde diersoort. Dit maakt het doden, vangen en opzettelijk verstoren van wolven verboden. De Europese Unie wil nu die beschermde status van de wolf afzwakken, omdat veel veehouders overlast ervaren door de wolf.

“Het beschermen van de wolf is belangrijk,” aldus Martijn Huisman, voorzitter van de werkgroep Wolf Nederland. “In veel gebieden in Europa werd in het verleden de wolf door de mens gedood. Hierdoor zijn grote delen van de wolvenpopulatie uitgestorven. De bescherming is bedoeld om de soort te herstellen, die een ecologische rol speelt in het reguleren van populaties zoals herten, reeën en wilde zwijnen. Het herstel kan daardoor bijdragen aan een sterker evenwicht in de natuur.”

De leefgebieden waar de wolven het vaakst worden waargenomen, zijn de Noord-Veluwe en Midden-Veluwe. Deze gebieden liggen in de provincie Gelderland. Chantal Tutein Noltenhuis, woordvoerder van de wolvencommissie Gelderland, geeft aan: “De wolf is in Gelderland opnieuw een belangrijk politiek thema. Er wordt gezocht naar ruimte om in te grijpen en problemen te voorkomen. Het beschermen van vee is en blijft daarbij de belangrijkste stap.” Toch geeft Tutein Noltenhuis aan dat het beheren van de wolf niet de beste oplossing is om aanvallen op vee te voorkomen. “Beheer van de wolf zal voorlopig niet in de plaats komen van preventie. Ook als er meer flexibiliteit ontstaat voor beheer met het geweer of verjagen dan in de huidige situatie, blijft de vraag: is er geen andere bevredigende oplossing mogelijk?”

De negatieve gevolgen van wolvenaanvallen op vee zijn enorm. Ook Huisman merkt dat wolvenaanvallen grote gevolgen kunnen hebben. “Wolven doden niet altijd het vee, maar verwonden het of vreten er soms levend aan. Dit heeft veel effect op dieren die de aanval overleven, bijvoorbeeld vee dat door de stress alsnog overlijdt, doodgeboren jongen, of een lagere melkproductie.” Een aanval kan ook veel impact hebben op de dierhouder, die zich onveilig voelt en niet weet of hij zijn dieren kan beschermen.

Het enige wat veehouders nu kunnen doen tegen wolven, is gebruikmaken van verschillende preventiemiddelen. Snel zal daar ook geen verandering in komen, aangezien de huidige status van de wolf is vastgesteld in de Conventie van Bern. Het kan jaren duren voordat de status wordt veranderd.

Related Post

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *