19 april 2025

Vier meningen over: “Het doel van de overheid om naar 200.000 militairen en reservisten te groeien is onrealistisch”

Het kabinet wil dat de krijgsmacht van groeit van 70.000 mensen naar 200.000 mensen. Dit willen ze doen door jongeren die vanaf hun 17e een oproep krijgen ook een enquête te sturen. Zo willen ze jongeren enthousiaster maken om bij de defensie te gaan. Ook zouden jongeren van 18 tot 27 jaar een zogeheten dienjaar kunnen doen. Voor nu is dit dus nog vrijwillig maar in de toekomst zouden de plannen als het invullen van de enquête verplicht kunnen worden. Het dienjaar wordt niet verplicht. Staatssecretaris Tuinman (BBB) die deze plannen in een brief heeft geschreven zegt ondanks het kritische geluid dat dit ”Op vrijwillige basis kan”. Naar aanleiding van dit onderwerp spraken wij 6 mensen om te reageren op onze stelling over dit onderwerp: ”Het doel van de overheid om naar 200.000 militairen en reservisten te groeien is onrealistisch”

Alex, heeft de VEVA-vakrichting grondoptreden afgerond en heeft gesolliciteerd bij de Koninklijke Marine. “Ik denk dat het eventueel wel zou kunnen, dat de krijgsmacht naar 200.000 zou kunnen groeien, maar dat is dan wel met, wat zal het zijn, dat het sowieso wel vijf, misschien acht jaar gaat kosten, misschien nog wel langer. Maar ja dat ligt ook echt aan wat ze er allemaal nog mee bij naast gaan doen. Ik vind het eigenlijk wel goed dat ze zo’n enquête gaan sturen, want dat doen ze al wel in meerdere landen in de NAVO en in die landen werkt dat eigenlijk best wel goed. En dan kijken ze nu ook nog naar het dienjaar wat we nu hebben, want daar worden heel veel of reservist van of gaan echt wel werken bij defensie. Maar dat dienjaar is twee jaar actief misschien, nog niet eens, maar ik hoor wel op school dat het dienjaar steeds populairder wordt.”

Joren Kremers (Algemene Militair Verpleegkundige). ”Ik denk dat het groeien naar 200.000 militairen en reservisten op vrijwillige basis onrealistisch is. De staatssecretaris, Tuinman, zei laatst dat hij ervan overtuigd is dat veel mensen en jongeren zich vrijwillig bij Defensie zullen aanmelden. Ik denk toch dat deze boodschap vooral bedoeld is om de maatschappij voor te bereiden op het idee van invoering van de dienstplicht, in plaats van daadwerkelijk het behalen van dit doel. Het vergelijken van bijvoorbeeld het Zweedse model lijkt mij een subtiele manier om het onderwerp dienstplicht ter sprake te brengen. Maar 200.000 mensen zal niet vrijwillig lukken. We zitten momenteel rond de 80.000, en we streven al enkele jaren naar 90.000, wat nog steeds niet is bereikt.”

Hoogeleraar oorlogsstudies op de universiteit van Leiden en de Nederlandse Defensie Academie, Frans Osinga, ”Het doel van de overheid om naar 200.000 militairen en reservisten te groeien is ambitieus, vooral als dit op een vrijwillige basis moet worden bereikt. Hoewel het niet per se onrealistisch is, zal het moeilijk zijn om dit aantal te halen zonder enige vorm van verplichting. De huidige arbeidsmarkt is zeer competitief, wat betekent dat veel mensen mogelijk niet geneigd zijn om vrijwillig in dienst te treden. Daarom zou een gedeeltelijk verplichtend element waarschijnlijk nodig zijn om dit doel te bereiken. Dit kan bijvoorbeeld door middel van incentives of verplichte dienstplicht. Het is belangrijk dat de overheid een balans vindt tussen vrijwilligheid en verplichting om de gewenste groei te realiseren.”

“Defensie wil groeien, dat is helder. De afgelopen campagne heeft daar al aan bijgedragen, er zijn veel nieuwe mensen binnengehaald bij Defensie en Defensie is een aantrekkelijke werkgever geworden. Defensie schaalt nog meer af in eisen om meer mensen binnen te krijgen. De snelheid waar Defensie dit mee wil doen, is echter een heikel punt. De beperkende factor hierin zijn bijvoorbeeld al instructeurs/opleiders. Mensen moeten opgeleid worden door instructeurs met ervaring binnen Defensie, deze ervaring is niet altijd aanwezig. Defensie heeft verder een beperktheid aan infrastructuur en middelen. Bijvoorbeeld uitrusting, slaapplek, ruime op kazernes. Dit alles maakt het ingewikkeld om zoveel mensen op te leiden. Ook zal het druk geven op het defensiebudget, omdat er veel geld uitgegeven zal worden aan salarissen, materieel, training, etc.

Het vaste bestand draait nu al lichting na lichting zonder op adempauze te kunnen komen, ik vermoed dat het vaste bestand daarop stukloopt. We zijn simpelweg nog niet ingericht op zoveel mensen. Het is namelijk niet alleen van belang om personeel aan te trekken, maar ook het huidige bestand te blijven boeien en binden, om ervaring te behouden.

Hoewel het belangrijk is om Defensie te versterken, is een uitbreiding naar 200.000 militairen en reservisten waarschijnlijk te ambitieus vanwege structurele wervingsproblemen, financiële beperkingen en organisatorische uitdagingen”, aldus een Militair die anoniem wenst te blijven i.v.m. uitzending naar oorlogsgebied.

Door kimbouwman

Related Post

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *