10 mei 2025

30 km/h in de bebouwde kom als standaard?

In de bebouwde kom 30 km/h rijden. Wordt dit de nieuwe standaard. Als het aan de fietsersbond licht wel. Zij willen dat alle wegen zonder een afzonderlijk liggende fietsstrook een maximumsnelheid van 30 km/h gaat gelden. Dit is ter vervanging van de huidige 50 km/h.

“Er is nog veel te winnen op het gebied van verkeer en klimaat.” aldus Ross Goorden, beleidsadviseur bij de fietsersbond. Volgens hem is er nog veel te winnen aan verkeersveiligheid in de bebouwde kom. “Als je 50 km/h in de bebouwde kom rijdt, dan is de mogelijkheid om oogcontact te maken met een fietser moeilijker, of bijna onmogelijk, dan als je 30 km/h rijdt.”

Om deze maatregel te kunnen handhaven is er sinds december 2024 de mogelijkheid om flitspalen neer te zetten bij 30 km/h wegen. “Nu zie ik niet voor mij dat bij elk gevaarlijk kruispunt een flitspaal staat, maar de burgemeester, officier van justitie en de politie bepalen wel of er een flitspaal komt. En dit zal waarschijnlijk ten koste gaan van ander dingen in de gemeente. Het is een kwestie van prioriteiten stellen.”

Volgens Matthijs Dicke, verkeerspsycholoog bij goudappel, een verkeerskundig adviesbureau, is het een goed idee als er overal in de bebouwde kom lagere snelheden gelden. “Een lagere snelheid is beter, want je kunt beter kijken en je gaat vaak zo langzaam dat de kans op een ongeval met dodelijke afloop heel klein is.” Dicke gaat er wel vanuit dat grote steden dit eerder zullen doen dan kleine dorpen. “In grote gemeentes als Rotterdam en Den Haag heb je meer capaciteit om dit voor elkaar te krijgen en te controleren, dan in kleinere gemeentes. Ook heeft het te maken met lef hebben, omdat je veel kritiek van de burger krijgt. Verder is het handhaven van de snelheid een intensieve klus.” De handhaving van de 30 km/h in de bebouwde kom kun je dan ook op verschillende manieren. “Je kunt er flitspalen neerzetten of flex-flitsters, dit zijn verplaatsbare flitspalen.” Een trajectcontrole wordt moeilijk in grote steden “In grote steden heb je veel zijwegen, daarom kun je moeilijk zeggen hoe hard een auto gaat over een bepaald traject.”

afbeelding Pixabay

Related Post

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *