“De provincies hebben een nieuw wolvenplan,” meldt het ANP op donderdag 17 april 2025. In 2019 was er hiervoor al een document opgesteld, maar deze is pas in 2025 weer opgepakt nadat het aantal wolven in Nederland flink was gestegen. Het plan biedt richtlijnen om het samenleven van zowel de wolf als mens in Nederland goed te laten lopen.
De provincies proberen met het wolvenplan vooral veehouders te stimuleren om wolfwerende rasters te plaatsen. Deze zouden ervoor moeten zorgen dat de wolf niet in de buurt komt van hun dieren en biedt bescherming. Maar er zijn ook richtlijnen over het ingrijpen in gevaarlijke situaties. Zo werd er op 9 januari 2025 door het ANP gemeld dat de BBB in Gelderland dat de provincie het mogelijk zou maken om de wolf af te schieten in levensbedreigende situaties, zodat mens en dier beschermd wordt.
Maar is het afschieten van de wolf wel echt noodzakelijk? Volgens Marjolein Koek van natuurmomenten niet. Zij denkt dat paintball guns ook eventueel zouden kunnen werken om de wolf te verjagen. “Het zal wel even pijnlijk zijn voor de wolf, maar als hij niks voelt dan zou niks werken. Als hij pijn heeft dan weet hij; ‘oh, daar moet ik niet zijn.’” Het gebeurt ook zelden dat mensen worden aangevallen vertelt ze. Het is afgelopen decennia waarschijnlijk slechts tien keer gebeurd. “Het is een dunbevolkt land, soms zit je elkaar in de weg,” zegt ze. Dus het kan echt wel een keer gebeuren dat je een wolf tegenkomt als je in het bos bent. Maar eigenlijk heeft de wolf nooit interesse in mensen.
“Het is wel nodig om na te denken over hoe we met de wolf omgaan,” zegt Sander Kole, universitair hoofddocent omgevingsrecht, “Maar dan zou ik het in juridische oplossingen zoeken. Dan moet je terug naar de wet en die zegt dat als je een wolf wil vangen, verjagen of afschieten moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Je moet dan als eerst kijken naar alternatieven.” En een goed voorbeeld van deze alternatieven is dus wolfwerende rasters plaatsen om zowel ’s nachts als overdag het vee te beschermen tegen de wolf.
“Het is wel goed als ze landelijk één plan maken, waarbij ze kijken naar de alternatieven.” En dat is nu gelukt, want op 27 april werd het wolvenplan officieel vastgesteld op de site bij12.
