10 mei 2025

‘Ik werd minder goed betaald dan mijn mannelijke collega’s, zij begonnen een paar treden hoger zonder aanwijsbare reden’ 

Foto: Pexels

Door: Lara Smit

In veel technische vakken en studies worden vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd. 10 april is het Girl’s Day. Hierbij willen baansectoren in de techniek jonge vrouwen aanmoedigen om voor een loopbaan in de techniek te kiezen. Dit wordt gedaan door middel van open dagen bij technische bedrijven en opleidingen. Maar hoe is het nou om als vrouw in een technische sector te werken of studeren? Dana Streutker, teamleider bij de opleiding Engineering, werkt al zesentwintig jaar in de techniek en weet precies hoe dat is. 

Wat trok jou aan in de techniek?  
“Ik vind het mooi om oplossingen te bedenken voor problemen, en die kom je veel tegen in de techniek. Daarnaast vind ik werken met mijn handen erg leuk: dingen bedenken en maken.” 

Was je je bewust van de man-vrouwverhouding in de techniek toen je hiermee begon? 
“Ja. Toen ik de keuze voor techniek maakte, was er een grote campagne om meer vrouwen in de techniek te krijgen: ‘Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’. Inmiddels zijn we 35 jaar verder en is het aandeel vrouwen wel wat toegenomen, maar vrouwen zijn nog steeds zwaar ondervertegenwoordigd, terwijl er tegenwoordig veel meer schone technieken zijn. Het beeld van een donkere, smerige werkplaats waar je zwaar werk moet verrichten is echt verouderd, maar leeft nog wel bij veel mensen.” 

Heb je ooit getwijfeld of je in de techniek paste? 
“In het eerste jaar op het hbo kwam ik in een enorm seksistische klas terecht. Ik voelde me daar totaal niet op mijn plek, terwijl ik al mbo had gedaan, waar ik ook alleen tussen de jongens zat. Ik heb toen de overstap gemaakt naar de Pedagogische Technische Hogeschool, en daar was de sfeer totaal anders. Daar voelde ik me veel meer op mijn plek.” 

Zijn er momenten geweest waarop je je anders behandeld voelde dan je mannelijke collega’s? 
“Ik heb ooit een verzoek gedaan voor een vrije dag bij mijn toenmalige manager. Dat werd afgewezen, omdat ik al voldoende vrij had gehad in verband met zwangerschapsverlof. Dit terwijl ik elke week 11 dagdelen werkte en gewoon recht had op compensatie. Daarnaast werd ik in het begin minder goed betaald dan mijn mannelijke collega’s. Zij begonnen een paar treden hoger zonder aanwijsbare reden.” 

Wat helpt jou om je staande te houden in een team vol mannen? 
“Toen ik jonger was, bleef ik meer op de achtergrond. Maar doordat ik mezelf ontwikkelde en inzag dat ik niet minder goed was dan mijn collega’s, en op sommige punten juist beter, werd ik steeds zekerder. Ik ben inmiddels teamleider en bepaal in grote lijnen wie wat doet. Dat wordt ook door de mannen zonder problemen geaccepteerd, omdat zij mijn kwaliteiten zelf ook zien.” 

Wat zou je aan jonge vrouwen willen meegeven die twijfelen over een studie in de techniek? 
“Als je nieuwsgierig bent naar techniek, dan moet je gewoon eens gaan meelopen bij een technische opleiding. Je zult zien dat er een heel andere sfeer hangt dan je misschien verwacht. Ook bij veel bedrijven zul je met open armen ontvangen worden, want een vrouw in een mannenteam verandert het team, en vaak ten goede. Waar je wel op moet letten, is dat je niet te veel in bescherming wordt genomen of dat je niet voldoende wordt uitgedaagd. Ik kan me nog een excursie herinneren waarbij iemand werd gevraagd om de machine aan te zetten, en ik, het enige meisje, werd uitgekozen. Mijn reactie was: ‘Dan kan het nooit moeilijk zijn.’ En dat was dus ook zo. Wat ook belangrijk is: je moet beseffen dat jongens die een technische opleiding gaan doen, ook niet allemaal meteen super-technisch zijn. Veel van hen weten en kunnen net zoveel of minder dan jij. En vraag gewoon om hulp, dat doen die jongens ook.” 

Door larasmit

Related Post

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *