10 mei 2025

Loterijwaanzin, waag jij de gok?

Vuurwerk, oliebollen en heerlijke bubbels. Voor veel mensen is oudjaarsavond een geweldige feestdag. Samen met familie en vrienden aftellen op de bank, in volle spanning wachtend tot de klok twaalf uur slaat. Miljoenen Nederlanders testen hun geluk tijdens deze drukke feestdag, want het is weer tijd voor de oudejaarstrekking. In 2023 zijn er 7,2 miljoen loten verkocht, wanneer je 1 lot bezit heb je dus een 1 op 7,2 miljoen kans dat je daadwerkelijk de hoofdprijs wint. Waarom doen we in Nederland mee aan dit onmogelijke kansspel? En moeten we hiermee stoppen?  

De kans dat je de loterij wint is dus erg klein, maar toch kopen we in Nederland massaal oudejaarsloten. Volgens Harrie Verbon, hoogleraar economie op de universiteit van Tilburg, heeft dit vooral te maken met de mogelijkheid om ineens miljonair te kunnen worden “Er is, denk ik, de hoop dat we eens zomaar miljonair kunnen worden, zonder dat we er veel voor hoeven te doen, behalve dan een lot te kopen”, wel zegt hij dat de kans dat dit daadwerkelijk gebeurt vrijwel nul is. Het negatieve beeld van dit kansspel heeft Verbon vooral bij de postcode loterij, “Die loterij speculeert op FOMO. Heel veel mensen durven het daarom niet aan om niet mee te doen, want stel je voor dat je wel wint. De bedenkers van de postcodeloterij zijn er zelf miljonair mee geworden, onder het motto van de besteding aan goede doelen.” 

Ook Feite Hofman ziet dit FOMO-gevoel terug in de loterij. Hij is ervaringsdeskundige op het gebied van gokverslaving “Het zal je nondeju toch niet gebeuren dat de rode vrachtauto met Gaston komt en jij geen loten hebt? Gekoppeld aan wat goede doelen om het geweten te sussen dat je daadwerkelijk gokt”.  

Of we allemaal beter kunnen stoppen met meedoen de loterij blijft de vraag, “Behalve de postcodeloterij, die naar mijn idee verboden zou moeten worden, kunnen ‘gewone’ loterijen niet veel kwaad.” zegt Harrie Verbon, “Het zou misschien wel zinnig zijn om aan mensen uit te leggen dat je beter af bent als je je geld aan iets tastbaars besteedt in plaats van je geld aan loterijen te besteden”. Volgens Feite Hofman moet er in ieder geval iets veranderen aan de reclames “Het zou zeker goed zijn dat in alle gelikte reclames ook een eerlijk verhaal over de winkans vermeld zou worden, die is bijzonder klein. Ook wordt bijvoorbeeld niet vermeld dat een kleine prijs lager is dan de aanschaf van een lot. Ik vind dat persoonlijk misleiding van de bovenste plank”. 

Related Post

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *