Door: Hajar Bendrif
Nederland staat bekend om zijn hoge levenskwaliteit en dat blijkt opnieuw uit cijfers. In het jaarlijkse World Happiness Report van de Verenigde Naties is Nederland gestegen naar de vijfde plek op de lijst van gelukkigste landen ter wereld. Maar hoe ervaart iemand van buitenaf dat Nederlandse geluk?
Kishan Cuppen (20) verhuisde in de zomer van 2023 van het zonnige Curaçao naar Nederland om biomedische technologie te studeren aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij vertelt over zijn ervaringen, heimwee en toekomstplannen.
Nederland staat bekend als een gelukkig land, maar internationale studenten ervaren dat niet altijd zo. Uit onderzoek van Nuffic blijkt dat 34% van de internationals worstelt met hun mentale welzijn. 5% beoordeelde hun leven met een 3 of lager. Opvallend is dat studenten die vóór hun studie nog floreerden, zich nu vaker minder goed voelen.
Voor Kishan was dit geen probleem. Hij voelde zich meteen geaccepteerd als international. “Dit komt, denk ik, mede omdat ik zelf ook half-Nederlands ben. Zo heb ik de cultuur al meegekregen en was het minder lastig om te acclimatiseren.” Voor veel van zijn vrienden was dit een ander geval. “Wel heb ik van veel vrienden gehoord dat zij hierbij veel moeite hebben gehad, als voorbeeld het maken van vrienden.” aldus Kishan.
Het onderzoek laat zien dat studeren in Nederland voor sommigen een verbetering betekent, maar dat mentale gezondheid voor velen een blijvende uitdaging is.
Kishan herkent dit: “Op Curaçao had ik het goed. Mijn moeder kookte, we deelden de taken, en vervoer was nooit een probleem. Het was een paradijs,” vertelt hij. “Maar in Nederland moet je ineens alles zelf doen: koken, boodschappen, reizen. Daar moest ik echt aan wennen.” De overgang naar een zelfstandig leven blijkt vaak een van de grootste drempels te zijn.
Die praktische uitdagingen kunnen invloed hebben op het algemene geluksgevoel, vooral als je ver van je familie bent. Toch leerde Kishan snel om zelfstandig te zijn. “Af en toe heb ik hiermee wel moeite gehad, maar met de tijd is het toch allemaal goed gekomen. Het is van belang om hier, een nieuwe omgeving, je draai te vinden.”
Hoewel Kishan zich snel op zijn plek voelde, erkent hij dat het gemis van thuis zwaar kan zijn. “Je mist toch je gezin, je vrienden, mijn hond Bruno. Dat gaat niet weg. Maar ik ben ook dankbaar dat ik hier mag zijn.”
Waarom Kishan de keuze heeft gemaakt om in Nederland te studeren is voornamelijk omdat de universiteiten hier internationaal erg hoog staan aangeschreven. Bovendien is het vrij gebruikelijk op Curaçao dat jongeren die havo of vwo doen, naar Nederland gaan voor hun vervolgopleiding en om hun carriere verder te ontwikkelen.
Hoewel het leven in Nederland niet altijd makkelijk is, beschouwt hij het wel als een mooie kans waar hij erg dankbaar voor is. “De mogelijkheden voor studie en werk zijn hier veel groter.”
Toch blijft zijn band met Curaçao sterk. “Ik denk erover om later terug te keren. Niet meteen, maar misschien om mijn kinderen daar te laten opgroeien. Ik ben daar gelukkig geweest, dat gun ik hen ook.”
Kishans verhaal laat zien dat geluk niet te vangen is in een statistiek. Zijn ervaring is positief, mede dankzij familie, voorbereiding en culturele bekendheid, maar hij ziet ook de worstelingen bij anderen.
Nederland mag dan volgens de cijfers een van de gelukkigste landen ter wereld zijn, voor internationale studenten is geluk afhankelijk van veel meer: sociale steun, mentale gezondheid, praktische aanpassing en het gevoel ergens echt thuis te zijn.